Afbeelding
Jeroen van der Veer

KNVB luidt de noodklok: ‘Er is snel perspectief nodig’

Voetbal

VEENENDAAL Voetbalbond KNVB luidt de noodklok. ,,Er is snel perspectief nodig. Uiterlijk half december moeten we bepalen of de amateurcompetities half januari kunnen worden hervat, of dat de opzet hiervan moet worden ingekort”, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee.

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat de strengere maatregelen van de afgelopen twee weken vanavond aflopen. En dat we daarmee weer terugkeren naar de gedeeltelijke lockdown zoals we die sinds 13 oktober kennen. Zwembaden mogen weer open en dubbelen op de tennisbaan en groepslessen bij sportscholen zijn weer toegestaan. Tot teleurstelling van de KNVB zitten veel versoepelingen voor het voetbal er nog niet in. ,,Dit is toch een beetje alsof je na 90 minuten een overwinning uit het vuur sleept maar de wedstrijd bij het laatste fluitsignaal ongeldig wordt verklaard", reageert Van der Zee. ,,Ondanks al het werk en al het wachten staan we met lege handen."

Van der Zee: ,,Overal wordt opgeschakeld, maar het voetbal mag alleen van 2 naar 4 personen op een veld trainen. Voor een teamsport is dat een stap van niets naar bijna niets. Terwijl sporten de gezondheid en weerstand stimuleert en wij veilig in de buitenlucht trainen. Noodzakelijk om de 1,2 miljoen Nederlanders die voetballen gezond en fit te houden."

BEKERTOERNOOI Als gevolg van de maatregelen die in de persconferentie zijn gecommuniceerd, is al een eerste besluit genomen: amateurs mogen de rest van dit seizoen niet meer meedoen aan de TOTO KNVB Beker. ,,Dit is absoluut een heel grote teleurstelling”, zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. ,,Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen." De 26 amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten, ontvangen een financiële vergoeding en worden toegelaten tot het toernooi om de TOTO KNVB Beker van het seizoen 2020/’21.

We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen

STADIONBEZOEK ,,Om het bekertoernooi dit seizoen uit te spelen, is het daarom helaas noodzakelijk om alleen met de betaald voetbalclubs door te gaan", vervolgt Gudde. ,,Maar ook bij die clubs rijzen de problemen. We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo’n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden.”

ZWARE KLAP ,,Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. ,,In de TOTO KNVB Beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaald voetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren. Rest ons nu niets meer dan vooruit te kijken. We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen. Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen. Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo’n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten."

De directie van de KNVB en andere vertegenwoordigers uit de sportwereld hebben volgende week een gesprek met minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) waarbij ook de problemen en deadlines van het voetbal opnieuw worden besproken.

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 4 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 18 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves gisteren
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 19 apr, 12:45
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32