Afbeelding
NOS (screenshot)

‘Roze’ Kelderman: ‘Zwaarste dag van mijn leven’

Wielrennen

VEENENDAAL (ANP) Wilco Kelderman moest donderdag diep gaan in de achttiende etappe van de Ronde van Italië. Het was niet voor niets. Na aankomst, de voormalig Veenendaler werd vijfde achter ritwinnaar en ploeggenoot Jai Hindley, was de beloning de roze leiderstrui. ,,Ik heb ongelooflijk afgezien. Dit was de zwaarste dag van mijn leven”, zei de renner van Sunweb, die nu in het algemeen klassement een marge van 12 seconden heeft op Hindley. De Brit Tao Geoghegan Hart, tweede in de rit, staat derde op 15 seconden. Er volgen nog een vlakke rit, een bergrit en een individuele tijdrit op de slotdag.

,,Deze dag kon niet beter voor ons. Jai de ritzege en ik het roze”, vertelde Kelderman, die als nummer 2 in het klassement achter de Portugees João Almeida aan de rit was begonnen. Het had weinig gescheeld of zijn Australische ploeggenoot of Geoghegan Hart was de nieuwe leider geweest. ,,Almeida waren we op de Stelvio kwijt. Daarna deed Ineos met Geoghegan Hart en Rohan Dennis het goed. Zij waren supersterk.”

PECHVOGEL Kelderman (29) kende in zijn carrière veel tegenslag, met name door valpartijen. Vaak liep het in grote rondes niet zoals vooraf gehoopt werd, al eindigde hij wel drie keer in de top tien van de Vuelta, met de vierde plaats in 2017, en werd hij in 2014 al zevende in de Giro. Maar het imago van pechvogel bleef. ,,Ik ben trots dat ik nu op dit niveau zit. Ik heb veel tegenslag gehad en het kostte steeds zo veel energie om terug te komen, ook mentaal.”

VLAKKE RIT Na twee zware bergritten volgt vrijdag, twee dagen voor het einde van de Ronde van Italië, een rit waarin de klassementsrenners even kunnen uitblazen. Het uitblazen is relatief. De rit van Morbegno naar Asti telt weliswaar geen hellingen van betekenis, maar is wel 258 kilometer lang. Kelderman moet normaal gesproken pas zaterdag weer vol aan de bak in de laatste bergetappe. Zondag volgt dan als afsluiter een individuele tijdrit in Milaan.

KANSEN De strijd is nog niet gestreden, waarschuwde hij. Al zijn de voortekenen gunstig. De bergetappe van zaterdag is aangepast vanwege coronamaatregelen die een uitstapje naar Frankrijk niet mogelijk maakten. Twee cols werden geschrapt en ingeruild voor lichtere beklimmingen. ,,Dat is inderdaad gunstig, terwijl ik ook met vertrouwen naar de tijdrit kijk. Maar het gevecht is nog niet voorbij. Ineos rijdt ijzersterk. Of ik Jai moet vrezen? Hij rijdt goed, maar met die tijdrit van 15 kilometer ben ik in het voordeel. Maar we kunnen de Giro alledrie nog winnen.”

Het was een lastige keuze donderdag, vond ook Kelderman. Had Hindley niet bij zijn kopman moeten blijven toen Geoghegan Hart aanviel? Kelderman: ,,Het was zeker beter voor mij geweest. Maar nu wint hij de rit, ook bijzonder. En hebben we allebei kans op de eindzege. Voor mij minder gunstig, maar goed voor de ploeg.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 13 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 15 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 18 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 17 apr, 14:05