Afbeelding
Boukje van Egmond

Scheidsrechter na hartstilstand weer terug op het veld: ‘Dit doe ik het liefste’

Voetbal

VEENENDAAL Een klein jaar nadat Joop Groot werd gereanimeerd door Paul Verbaarschot en Samir Asaidi gaat de Veenendaalse scheidsrechter weer een wedstrijd fluiten. Op 12 februari kreeg de arbiter in Sporthal Oost tijdens de wedstrijd ZVC - FC de Heuvelrug een hartstilstand en zijn leven werd gered door de keeper en een bestuurslid. Nu, enkele maanden later, is Groot volledig hersteld en neemt hij de fluit weer in de mond. 

door Jeroen van der Veer

Inmiddels heeft de 72-jarige het incident een plekje kunnen geven, maar makkelijk is het allemaal niet geweest. ,,Ik ben geopereerd en heb nu vier omleidingen en een nieuwe hartklep”, aldus de zeventiger. ,,Ik heb nu alleen nog wat last van mijn longen, doordat ik aan de hart-longmachine heb gelegen. Maar goed, dat gaat ook weer over is mij verteld.”

EEUWIG DANKBAAR Dit alles zegt Groot op een nuchtere toon en met een brede glimlach. Inmiddels is hij weer twee dagen per week aan het werk en heeft hij voor de KNVB al enkele zaalvoetbalwedstrijden gefloten. Dat mag een klein wonder genoemd worden, want zonder Verbaarschot en Asaidi was hij er misschien niet meer geweest. ,,Weet je wat ik raar vind”, aldus Groot. ,,Ik heb nooit een waarschuwing van mijn lichaam gehad. Ik ben dan wel 72, maar topfit. Dat vind ik het enge: mijn lichaam heeft mij in de steek gelaten. Die twee gasten hebben dan ook echt mijn leven gered en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor.”

Die twee gasten hebben dan ook echt mijn leven gered en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor

BEDANKJE Om zijn woorden kracht bij te zetten, zouden de twee heren vrijdagavond in het zonnetje worden gezet. Groot fluit dan een wedstrijd van ZVC in de hal waar het in februari mis is gegaan en om dat duel heen zou het een en ander geregeld worden. ,,Alleen de twee heren kunnen niet aanwezig zijn; de één voelt zich niet lekker en wil geen risico nemen en de ander heeft zich laten testen op corona.”

AED’s Hierdoor blijft het presentje dat Groot voor de heren heeft gekocht nog even in zijn bezit, maar hij wil deze binnenkort wel overhandigen. ,,Ik hoop ze te kunnen spreken en ze te bedanken. Daarna weer lekker fluiten, want dat is toch wat ik het liefste doe. Trouwens, door dit incident ben ik nu ook voor de KNVB bezig om te bekijken in welke sporthallen allemaal een AED hangen. Bij mij is namelijk echt gebleken hoe belangrijk deze zijn, al heeft het tweetal in eerste instantie mij gereanimeerd zonder AED.”

advertentie
advertentie
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 45 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 4 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 7 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 22 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 18 apr, 16:08