Afbeelding
Jeroen van der Veer
Column

Het gemis op een sportdag

Corona

VEENENDAAL Onrealistische taferelen in Veenendaal dit weekend. Net als in heel Nederland; al maanden lang. Het coronavirus houdt de hele wereld bezig en het is een onwerkelijke tijd. Onwerkelijk, dat was het dit weekend ook.

Laat ik eerlijk zijn; afgelopen week vond ik dat mensen zich niet moesten aanstellen toen ze zeiden dat het absurd was dat er er geen toeschouwers langs de lijn mochten staan. ‘Wees blij dat we nog mogen sporten’, is wat ik vaak dacht en soms ook zei. Denk ik daar nu nog over? Na zo’n weekend, waarin ik het troosteloze duel van Panter tegen Oranje Wit bezocht?! Ik weet het niet, maar het heeft wel wat met mijn denkwijze gedaan.

Zelf voetbal ik ook. In de selectie van een amateurclubje in het bruisende Amersfoort. Elke zondag hobbel ik achter een bal aan en zolang als ik voetbal, weet ik één ding zeker; mijn vader staat langs de lijn. Voor de wedstrijd altijd even boks, een knikje en ja... dan kan voor mij de wedstrijd echt beginnen.

Komt er een vrije trap voor mijn team: dan hoor ik hem op zijn vingers fluiten en weet ik -terwijl ik achter de bal ga staan- genoeg: ‘hij heeft het gevoel dat deze erin kan gaan’. In de rust brengt hij mij altijd een AA’tje en na de wedstrijd lopen we naar elkaar toe en mopperen we op wat fout ging en lachen we om de mooie dingen.

Ik heb hem gemist dit weekend. We speelden tegen een clubje uit Amsterdam en hij was er niet. Mijn vader die altijd aanwezig was, in de stromende regen of niet, zat thuis en toen er een vrije trap kwam... hoorde ik zijn fluitje niet. Het was toch een bal op een kansrijke positie, waarom floot ‘ie niet? Scoren deed ik gelukkig wel, maar ik zocht mijn pa om oogcontact te maken en vond hem niet.

Dat ‘eenzame’ gevoel moet Gert Jan Snijders van voetbalvereniging Veenendaal zaterdag ook gehad hebben. Die lange scoorde in de slotfase voor zijn ploeg, pakte de bal en deed hem onder zijn shirt. Stak ‘ie ook nog zijn duim in zijn mond. Vreemd gezicht, maar wat bleek: zijn vriendin is in verwachting en hij wilde dit op deze manier laten weten. Eeuwig zonde dat de supporters dit geluk niet konden aanschouwen. 

Nee, het is er allemaal niet leuker op geworden. Toch moeten we één ding voor ogen houden en al weet ik dat sommigen er misschien anders over denken: deze corona-maatregelen zijn er om te zorgen dat alles weer ‘normaal’ wordt. Dus lieve sportvrienden: gebruik je verstand en volg de maatregelen op. 

Zaterdag is het -helaas ook in Veenendaal- niet overal goed gegaan en werd bijvoorbeeld de derde helft stiekem in diverse kleedkamers gevierd. Doe dit alsjeblieft niet en ga ook niet met z’n allen buiten het complex naar een wedstrijd kijken. Zet je eigenbelang even niet op één en zorg ervoor dat we het virus onder controle krijgen. Is het niet voor jezelf, dan wel voor een ander. Ik wil namelijk weer mijn vader langs het veld zien staan. In goede gezondheid. 

door Jeroen van der Veer

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 13 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 15 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 19 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 17 apr, 14:05