Afbeelding
Jeroen van der Veer

Begrip en zorgen over sluiting kantines: ‘Dit is voor ons dramatisch’

Corona

VEENENDAAL Dat er maatregelen zouden komen, wisten de sportverenigingen in Veenendaal eigenlijk al. Maar zulke heftige? Nee, dat zagen ze niet aankomen. De kantines moeten de komende drie weken gesloten blijven, er komen geen supporters langs de lijn en dat houdt in dat de clubs niet tot nauwelijks inkomsten hebben. ,,Nog zo’n jaar gaan wij niet redden.”

door Jeroen van der Veer

Nee, blij werden de verenigingen in Veenendaal niet van de boodschap van premier Mark Rutte. Hij vertelde maandagavond dat vanaf dinsdag 18.00 uur er aangescherpte maatregelen gelden en dat houdt onder andere in dat een ‘derde helft’ niet meer mogelijk is. Tijdens het sporten staan er geen toeschouwers langs de kant en kunnen de sporters de komende drie weken niet naar de kantine om hun eventuele overwinning te vieren. Het is een maatregel die begrepen wordt, maar veel clubs betreuren de beslissing toch.

HOCKEYCLUB IN GEVAAR ,,Dit is voor onze vereniging dramatisch”, aldus VMHC Spitsbergen-voorzitter Marieke Roorda. ,,We staan financieel al onder druk en door dit besluit valt een groot deel van onze inkomsten weg. Als het bij drie weken blijft, zullen we het wel redden...maar daarna?”

Er valt even een stilte als de hockeyvoorzitter denkt over het zwartste scenario. Hoe bizar ook; toch moet er rekening mee gehouden worden dat de kantines langer gesloten blijven en dat betekent dat het alle hens aan dek is voor VMHC Spitsbergen. ,,Als dit lang doorzet, gaan we failliet en heeft Veenendaal geen hockeyvereniging meer. We krijgen inkomsten door de contributie van leden, door de kantine-omzet en door sponsoring. De derde helft is bij hockey erg belangrijk en dat valt weg.”

Als het bij drie weken blijft, zullen we het wel redden...maar daarna?

Toch blijft Roorda strijdlustig en denkt zij, samen met andere partijen, ervoor te kunnen zorgen dat dit scenario geen werkelijkheid wordt. ,,Dat wij drie maanden geen huur moesten betalen, heeft ons al erg geholpen. Daarnaast hebben we trouwe sponsoren en dat is fijn. Toch moet er echt wel wat bij, maar die vind je niet zomaar in deze tijd. We kunnen dan wel boos worden om de gehele situatie, maar dat heeft geen zin. Iedereen heeft hiermee te maken. We zullen goed blijven communiceren en hopen dat iedereen zich aan de regels houdt. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de regels weer versoepeld worden.”

‘LEG DE COMPETITIE NIET STIL’ Er gaan geluiden dat diverse verenigingen in Nederland hopen dat de competitie drie weken stil komt te liggen. Geluiden die inmiddels door de KNVB de kop zijn ingedrukt, want de competities gaan ‘gewoon’ door. Stilleggen was ook een slecht idee, vinden ze bij voetbalvereniging VRC. ,,Natuurlijk loop je door het sluiten van de kantine veel inkomsten mis, maar moeten we daar nu echt naar kijken? De mensen willen sporten en dat is belangrijk. Ik ben dus van mening dat de sport (opnieuw) stilleggen en enorm slecht idee is”, aldus Gerrit Jan van de Weerthof.

Uiteraard heeft de VRC-voorzitter makkelijk praten, want zijn club is financieel kerngezond. Toch meent hij bovenstaande uit de grond van zijn hart en hoopt hij dat andere clubs daar ook zo over (gaan) denken. ,,Het is toch schitterend dat de kinderen kunnen blijven sporten? Het klopt, je kan daarna geen derde helft hebben... maar is dat echt zo belangrijk? De gezondheid staat nu op nummer één.”

Chauffeurs zijn welkom bij jeugdwedstrijden, maar het moet niet zo zijn dat er opeens 20 chauffeurs zijn

Bij een van de grootste voetbalclubs uit Veenendaal hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar. Zo is er een speciale ‘corona-commissie’ en hebben ze in de afgelopen periode geen wanklank gehoord. ,,Financieel raakt dit ons ook, daar ga ik niet om liegen. Alleen we proberen voor onze leden alles zo goed mogelijk te regelen. We gaan nu een protocol schrijven over de toeschouwers bij pupillenwedstrijden. Zoals bekend mogen de chauffeurs van kinderen onder de 17 jaar wel aanwezig zijn bij een wedstrijd, maar het moet niet zo zijn dat er opeens 20 chauffeurs zijn. Daarover zijn we nu in gesprek en dat gaan we binnenkort communiceren.”

HANDELEN NAAR DE MOGELIJKHEDEN De kleinste voetbalclub van Veenendaal, sv Panter, is hoopvol gestemd. De club staat min of meer bekend om zijn derde helft, maar deze valt nu weg. ,,Dat is maar even zo”, zegt voorzitter Jan van Alfen nuchter. ,,We moeten de regels volgen en gaan dat ook doen. Dat houdt in dat je moet improviseren. Waarom geen winterterras realiseren? Als je daarmee én wat inkomsten kan genereren en anderhalve meter afstand kan houden, is dat een van de mogelijke oplossingen.”

Denken in mogelijkheden, dat is wat ze bij sv Panter willen doen. Want dat de club door deze situatie verloren laten gaan; nee, dat gebeurt volgens Van Alfen niet. ,,We komen hier met z’n allen uit. We zijn een actie gestart; De Gouden Panter Vrienden. Daarmee hebben we een buffer opgebouwd en daarom komen wij deze drie weken wel door. Zorgen maken doe ik mij dan ook nog niet. Toch is het wel een spannende tijd; qua gezondheid van de mensen en qua financiën van alle Veenendaalse clubs. Maar goed; we zijn nog lang niet van corona af en moeten handelen naar de mogelijkheden. We boeken als vereniging zeker in, maar zorgen maken? Nee, dat nog niet.”

We boeken als vereniging zeker in, maar zorgen maken? Nee, dat nog niet

De KNVB, de voetbalbond van Nederland, gaat samen met NOC*NSF snel met de overheid in gesprek over de benodigde compensatie voor verenigingen. ,,We gaan in dat overleg na of het derde steunpakket voldoende zal zijn voor de sportwereld, of dat er extra steun nodig is voor verenigingen”, laten zij weten via een officiële verklaring. 

KANTINE OPEN VOOR WACHTENDE LEDEN Dit geldt vooralsnog niet voor de tennisverenigingen, maar bij VTC zien ze nog niet zulke grote problemen. Althans, als het om de financiën gaat. Voorzitter Jan Dam heeft andere problemen, zegt hij: ,,Waar laat ik de tennissers die even niet kunnen spelen? Zij moeten soms uren wachten. Moeten zij buiten staan, terwijl het koud is? Mijn voorstel is: laat hen wel in ons clubgebouw, waar dan geen bediening zou zijn. Enkel en alleen een ruimte om te wachten. De kantine is groot zat en op die manier los je ons enige probleem op.”

Want dat de kantine gesloten moet zijn en dat de vereniging daardoor eventueel inkomsten mist, is voor VTC geen ‘probleem’. ,,Een uitbater doet dit voor ons. Voor hen vind ik het enorm vervelend, maar als club voelen wij dit dus niet.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 14 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 21 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 23 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45