Foto uit archief.
Foto uit archief. annemiekvanvleuten.nl

Van Vleuten grijpt ook Europese titel

Uitderegio

WAGENINGEN (ANP) Maandenlang konden de wielrensters niet koersen vanwege de coronapandemie, maar sinds enkele weken zijn er weer wedstrijden. En daarbij rijgt Annemiek van Vleuten het ene succes aan het andere. Ze startte tot nu toe in zes wedstrijden, daarvan won ze er vijf. Vandaag pakte ze in het Franse Plouay de Europese titel.

Annemiek van Vleuten heeft nu naast de trui van de wereldkampioene ook de trui van de Europees kampioene in bezit. De 37-jarige Wageningse was na een spannende wedstrijd op een lastig parcours in het Franse Plouay de sterkste. Ze versloeg in de eindsprint haar laatste medevluchter Elisa Longo-Borghini uit Italië. Het brons ging naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De vierde plaats was voor Chantal van den Broek-Blaak.

De redactie van RegiosportVeenendaal.nl selecteert belangrijke, opvallende en spraakmakende sportverhalen en nieuwtjes uit de regio. Lees deze verhalen onder de rubriek ‘Uit de regio’.

MINSTENS TWEE JAAR Van Vleuten is de opvolger van Amy Pieters, die zich vorig jaar in Alkmaar tot Europees kampioene kroonde. De regerend wereldkampioene maakt voor de start van de wegrace over 109 kilometer nog bekend dat ze nog minstens twee jaar doorgaat op het hoogste niveau. Bij welke ploeg dat is, wilde ze nog niet zeggen.

De Nederlandse ploeg controleerde de wedstrijd bijna van start tot finish, ook al regende het hard. Chantal Blaak en Demi Vollering waren mee in een grote vluchtgroep die tot een kleine 50 kilometer voor de finish vooraan bleef. Na een samensmelting vond Van Vleuten het tijd om het tempo aan te trekken. Ze reed het peloton aan stukken en kreeg alleen Longo en de Niewiadoma mee.

Het trio nam afstand van de geloste rensters, maar toch slaagde Blaak erin het gat naar de drie vooraan dicht te rijden. Op 18 kilometer van de finish voegde de oud-wereldkampioene zich bij de drie leidsters.

DEMARRAGE Blaak had toch te veel van haar krachten gevergd, want met ingaan van de laatste ronde haakte ze weer af in een klim. Daarop demarreerde Van Vleuten. Die zag de Poolse lossen, maar de Italiaanse aanhaken. Vervolgens stokte het tempo wat en konden Niewiadoma en Blaak weer aansluiten.

De sterke Longo-Borghini, winnares van olympisch brons in Rio 2016, sprong echter weg op het laatste klimmetje en die versnelling was Blaak en de Poolse te machtig. Van Vleuten kroop in het wiel van de Italiaanse en de laatste honderden meters perste ze alle uit haar lijf voor een eindsprint. Longo-Borghini moest toen definitief capituleren.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 5 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 7 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51