Afbeelding
Jeroen van den Berg

Belangrijke week breekt aan voor puzzelend DOVO

Voetbal

VEENENDAAL De voorbereiding van DOVO is er eentje met pieken en dalen. De ploeg van Scott Calderwood behaalt aanvallend een hoog niveau, maar in balverlies blijkt het toch wat kwetsbaar. Gevaarlijk, aangezien aanstaande zaterdag een zeer belangrijk duel in het toernooi om ‘de grote KNVB-beker’ op het programma staat. Tegen zondagclub Hoogeveen moet gewonnen worden; is het niet voor de sportieve prestaties, dan wel voor de kassa van de club. 

door Jeroen van der Veer

Als geen ander beseft Calderwood dat de belangen dit weekend groot zijn. Na weken van voorbereiding, waarin goede prestaties af werden gewisseld met mindere, moet er zaterdag in de voorronde van de KNVB-beker gewonnen worden. Hoogeveen speelt een klasse lager en DOVO heeft de ambitie uitgesproken om net als buurman GVVV successen te behalen in de landelijke beker.

CENTRUMSPITS Na een onafgemaakt corona-seizoen haalde DOVO flink wat spelers en begon iedereen weer op nul. Jasper Waalkens bleef en daar was vooral Scott Calderwood maar wat blij mee. De technische voetballer moet de lijnen uitzetten en pakte in de voorbereiding al meermaals zijn verantwoordelijkheid. Toch zijn er nog flink wat puzzelstukjes te leggen, want wie wordt bij DOVO de centrumspits? Is dat Gino Dix die in de voorbereiding meermaals scoorde, maar wel van een derdeklasser afkwam? Moet de nog altijd niet wedstrijdfitte Youri Roseboom de nummer negen worden of Kai Huisman, die de laatste wedstrijden als valse nummer negen de kans kreeg? Of valt de keuze toch op Quincy Arends, die in de voorbereiding meermaals geblesseerd was?

Het lijkt er op dat hij nu de beste oplossing is in de spits

,,Dat is een lastige”, beseft Calderwood. ,,Gino heeft het uitstekend gedaan, maar we moeten niet vergeten waar hij vandaan komt. Er is echt een groot verschil tussen de derde divisie en de derde klasse. Youri is een ander verhaal; hij komt na het ongeluk in zijn profperiode van ver, dat heb ik misschien wel onderschat. Hij zit denk ik nog maar op 60% en Quincy, tja… die heb ik niet veel kunnen gebruiken. Kai vulde het de laatste paar wedstrijden uitstekend in en het lijkt erop dat hij nu de beste oplossing is.”

OPSTELLING Daarmee gooit Calderwood mogelijk wel het oorspronkelijke plan overboord. Zo werden Bo van Essen en Nick de Bondt gehaald om als echte flankspelers te fungeren en zij moesten op die manier de centrumspits bedienen. Aan het begin van het seizoen was al duidelijk dat DOVO gokte door maar twee echte centrumspitsen te hebben en dat lijkt nu, net voor de belangrijke KNVB-bekerwedstrijd, al voor hoofdbrekens te zorgen. Toch denkt de trainer liever in oplossingen. ,,Als Kai iets uitzakt, ontstaat er ruimte. Daar moeten Bo, Nick en mogelijk een middenvelder dan induiken. Het klopt dat ik een andere speelwijze in gedachte had, maar het is even niet anders.”

KIND VAN DE REKENING Achterin lijkt bij DOVO alles wel duidelijk. Als Carmelia geen interlandverplichtingen heeft, zal hij de rechtsback worden. Centraal moeten Daan Disveld en Barry Beijer de boel tegenhouden en op links staat snelheidsduivel Mitchell de Zwart. Hierdoor lijkt Yannick Zeeman kind van de rekening te worden, want de veelzijdige speler heeft als nadeel dat hij overal kan spelen. En er zal mogelijk voor hem ook geen plekje op het middenveld vrijkomen. Simon van Zeelst, Tom Menting en Jasper Waalkens lijken daar de mannen te worden die het moeten gaan doen. 

VERRASSEN ,,Zonder op namen in te gaan, denk ik dat ik de basis wel redelijk in mijn hoofd heb”, aldus Calderwood. ,,In de voorbereiding heb ik iedereen kansen gegeven en zaterdag gaat het simpelweg om de knikkers. Die wedstrijd moet gewonnen worden en dus ga ik spelen met mijn beste elf. Toch kan ik alle kanten op met de selectiespelers die ik tot mijn beschikking heb, dus spreken over een vaste basisopstelling doe ik nooit. Ik ben geen trainer die zich graag aanpast aan de tegenstander, maar kan gedurende het seizoen wel ploegen verrassen door wat pionnetjes te veranderen in mijn opstelling.”

Spreken over een vaste basisopstelling doe ik nooitWEDSTRIJDBEELDEN Dat verrassen hoopt Calderwood ook te doen door niet het achterste van zijn tong te laten zien. Zo werden dit seizoen de oefenwedstrijden van DOVO vaak online getoond, maar de afgelopen twee keer werd dit tegengehouden. ,,Als tegenstanders ons willen bekijken, komen ze maar langs. Je moet hen natuurlijk niet wijzer maken dan dat ze al zijn. Dat is de reden dat ik de beelden intern heb gehouden.”

LOTING Goed, de KNVB-beker dus. Calderwood begint al te glimlachen als hij erover spreekt. Ook hij heeft de wedstrijd GVVV-PSV gezien, waarbij de Veenendalers in de verlenging onderuit gingen op een bomvol Sportpark Panhuis. ,,Dat houd ik mijn spelers ook voor; zo’n wedstrijd wil je spelen. Daarvoor moet Hoogeveen verslagen worden. Zij spelen dan wel een divisie lager, maar we moeten niet denken dat wij zomaar eventjes winnen. Als wij ook maar 1% minder energie in die wedstrijd leggen, wordt het een lastige middag. Dat moet iedereen beseffen.”

,,Het klopt dat dit duel om meerdere redenen belangrijk is”, gaat de coach verder. ,,Ook financieel is het aantrekkelijk. Daar kan ik heel eerlijk in zijn. Toch moeten de spelers daar niet aan denken. Voor hen geldt het sportieve aspect. Het is toch gaaf als je, na Hoogeveen ook DVS’33 verslaat en vervolgens een grote betaald voetbalorganisatie loot?”

Ik ben een trainer die altijd wil winnen. Het liefst met mooi voetbal, maar als dat niet kan...dan maar niet.

OMSCHAKELING Om dit allemaal te bereiken, moet er echter wel beter verdedigd worden. In de voorbereiding kreeg DOVO flink wat tegentreffers om de oren. ,,Maar”, wil Calderwood nuanceren. ,,Dat komt niet alleen door de verdedigers. Als we voorin balverlies hebben omdat we de trekker niet overhalen, moet je razendsnel omschakelen. Dat is in sommige gevallen niet gebeurd en daardoor moesten wij een tegentreffer incasseren. Dat moeten we echt beter gaan doen, want in de competitie word je daar straks op geslacht.”

PUNTEN PAKKEN Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor de Veenendalers, maar lang hebben ze niet meer. Zaterdag wacht zoals gezegd het KNVB-bekerduel en op 5 september staat Barendrecht voor de deur. ,,Zeker in het begin van de competitie willen we punten pakken. Hoe maakt mij dan even niet uit. Ik ben een trainer die altijd wil winnen. Het liefst met mooi voetbal, maar als dat niet kan...dan maar niet. Geef ons even de tijd en dan weet ik zeker dat dit een heel mooi seizoen kan worden.”

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 3 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 17 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 22 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 19 apr, 12:45
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32