Afbeelding
Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Mika van de Pavert uitstekend uit de startblokken op NK

Overig

VEENENDAAL Na zijn vierde plaats tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max op zaterdag schakelde karter Mika van de Pavert een dag later een tandje bij tijdens de tweede ronde van de titelstrijd. Het 11-jarige talent uit Veenendaal werd knap tweede in de Micromax-klasse. Het betekende veel punten en dus een uitstekende start van zijn NK.

Door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden. Dus reed Mika zaterdag de eerste ronde van de prestigieuze titelstrijd en zondag de tweede ronde. Dat hij het zondag nog beter deed dan de dag ervoor, toen hij in de finale vierde was geworden, zorgde voor een brede glimlach op zijn gezicht. 

NIET ZWAAR ,,Ik ben blij. Ik had wel zoiets verwacht”, zei Mika vol zelfvertrouwen. Twee NK-rondes in één weekend rijden, vond hij niet zwaar. ,,Normaal gesproken is het zaterdag gewoon trainen en kwalificeren. Dan rijd je meer. Maar met zoveel wedstrijden in het weekend moet je wel meer echt gefocust rijden.” 

Ik heb me wel verveeld toen we niet konden racen

VOORBEREIDING Niettemin betekende het een drukke en ook flink verlate start van het seizoen. Door corona kon er immers maandenlang niet gereden worden. ,,Ik heb me toen wel verveeld”, bekende de Veenendaler. ,,Ik heb daarom maar veel op de simulator gereden. Toen de banen weer opengingen heb ik me op dezelfde manier op het seizoen voorbereid als in andere jaren: trainen in de kart en conditietraining. Mijn vader heeft een eigen sportschool. Daar ga ik sowieso elke week naartoe. En ik fiets ook.” 

POLEPOSITION Vrijdag verscheen Mika dan ook vol zelfvertrouwen op de Eindhovense piste om de eerste vrije trainingen van het weekeinde te rijden. ,,Het is een hobbelige baan, hij is niet heel recht. Dat merk je iets, maar voor de races maakte het niet echt uit.” Snel was hij toch wel. Tijdens de kwalificatie voor de eerste ronde van het NK op zaterdag liet hij dat op overtuigende wijze zien door naar de poleposition te snellen. 

Inhalen was soms wel moeilijk, maar ik zette de kart er gewoon tussen

TWEEDE Die superieure snelheid bleek vooral een dag later. En wel tijdens de finale van de tweede ronde van het NK. Hij moest daarin op P7 starten na zijn zevende plaats in de prefinale. Vervolgens reed hij een inhaalrace van jewelste met een prachtige tweede plaats als resultaat. ,,Het was veel inhalen. Dat was soms wel moeilijk, maar ik zette de kart er gewoon tussen in het Mickey Mouse-gedeelte (het bochtige gedeelte achter op het circuit, red.). Een tweede plaats had ik niet verwacht.” 

VERTROUWEN Van de Pavert had zijn pech op uitstekende wijze goed gemaakt: in de prefinale was hij eigenlijk vijfde geworden, ,,maar ik had drie seconden tijdstraf vanwege een klikbumper en werd daardoor zevende. Die vijfde plek had ook beter gekund omdat mijn start niet goed was.” Dankzij zijn snelheid en de uitstekende afstelling van de kart slaagde hij er toch in een mooie uitslag neer te zetten. ,,Dat geeft veel zelfvertrouwen voor de komende races.”

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 4 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 11 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 13 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45