Afbeelding
Pixabay

Rutte: ‘Als we niet oppassen zijn we zo terug bij af’

Corona

VEENENDAAL (ANP) Het coronavirus verspreidt zich nog altijd ,,gestaag” in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt minister-president Mark Rutte. ,,Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn.”

Rutte benadrukt dat sinds de vorige persconferentie van twee weken geleden het aantal besmettingen opnieuw is gestegen, evenals het aantal ziekenhuisopnames. Rutte wijst op het zogenoemde reproductiegetal, dat al ,,weken boven de 1 zit”, wat aangeeft dat het virus zich verspreidt.

QUARANTAINE De premier riep mensen nogmaals op de geldende regels in acht te nemen, en bijvoorbeeld ook thuis te blijven als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met corona. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukt dat het kabinet nog steeds onderzoekt of deze quarantaine kan worden verplicht. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee. De Jonge en Rutte maakten ook bekend dat de periode van thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

FEESTJES Premier Mark Rutte geeft daarnaast een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Als mensen toch gasten thuis willen ontvangen, adviseert hij dit te beperken tot maximaal zes, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Met dit aantal valt binnen huizen nog 1,5 meter afstand te houden.

Het kabinet roept mensen hiertoe op, omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer zijn. Het gaat om mensen die elkaar kennen en thuis ontvangen en elkaar vertrouwen. Maar volgens Rutte gaat het om een schijnveiligheid.

HORECA De premier heeft dan liever ,,dat mensen naar de horeca gaan”, zei hij. ,,Daar is meer ruimte, en hebben mensen een vaste zitplaats. Daar is de 1,5 meter beter te handhaven.”

En als mensen dan een zaaltje afhuren om een verjaardag, jubileum of een bruiloft te vieren, dan moeten ook daar mensen een vaste zitplaats hebben en afstand bewaren. ,,Geen polonaises, feliciteren op afstand”, aldus Rutte. ,,Dit is niet leuk, maar het moet gewoon. We vragen zaalverhuurders en horecaondernemers hier scherp op te letten. Er zal ook in de handhaving extra aandacht voor komen.”

THUISWERKEN Van alle maatregelen die sinds maart zijn genomen, is het massale thuiswerken ,,een van de meest effectieve”, zei Rutte. Hij erkende dat 1 september her en der wordt genoemd als datum waarop dit devies mogelijk versoepeld, maar daar is voorlopig geen sprake van. ,,Laat ik duidelijk zijn: de cijfers geven daarvoor geen aanleiding. Werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september.”

,,De boodschap komt hierop neer: van maart tot juli hebben we laten zien dat we corona eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we het onder controle kunnen houden.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 1 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 22 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 mrt, 17:21