Afbeelding
Aangeleverde foto Anass Aaras

Anass Aaras wil weer shinen: 'Ben wel klaar in Nederland'

Overig

VEENENDAAL Zijn leven bestond uit trainen, rusten, reizen, vechten en als de wedstrijd gespeeld was, begon het hele riedeltje weer opnieuw. Veenendaler Anass Aaras maakte ondanks zijn jonge leeftijd al flink naam in de kickbokswereld, maar de A-vechter staat in de wachtkamer. Het coronavirus heeft ook zijn ritme veranderd, al biedt deze periode ook tijd voor reflectie. ,,Ik besef nu hoe goed mijn leven is.”

door Jeroen van der Veer

Opeens ging er een streep door al zijn trainingen en wedstrijden. ,,Wat nu, vroeg ik mijzelf af”, blikt de 21-jarige terug. ,,Opeens viel alles weg en als ik iets niet zo goed kan, is het wel pieken zonder doel. Het heeft mij dus wel even tijd en moeite gekost om de knop om te zetten.”

RAAR De vechtmachine zegt het na een fanatieke training. Want één ding is wel duidelijk; de knop bij Aaras staat weer op 'aan'. De eerste wedstrijd, in Dubai, staat zelfs ook al met potlood in de agenda geschreven en daarom heeft hij een doel om te trainen. ,,Het is raar als iets wat je al vanaf je achtste doet opeens wegvalt. Al 13 jaar leef ik van wedstrijd tot wedstrijd. Nu, na enkele maanden zonder, realiseer ik mij dat deze periode ook wel goed was. Ik had tijd voor mijzelf, om na te denken en te beseffen hoe goed ik het had.”

Ik had tijd voor mijzelf, om na te denken en te beseffen hoe goed ik het eigenlijk hadAANPAKKEN In Veenendaal is Aaras geen onbekende, maar ook buiten de stadsgrenzen weten mensen zijn naam. Op zeer jonge leeftijd mocht hij al in de A-klasse vechten en daarin is hij nog altijd actief. Op het hoogste niveau en daarom telt hij mee in de kickbokswereld. ,,Ik was 17 toen ik profvechter werd en ben veelvuldig in het buitenland voor partijen. Het klinkt misschien arrogant, maar in Nederland ben ik wel klaar. Al moet ik eerlijk zeggen; er zijn nog wel wat boys die ik wil aanpakken.”

 LEREN Uitdagingen aangaan of wedstrijden aannemen konden Aaras en zijn team de afgelopen periode niet. Het coronavirus had ook de vechtsport in zijn greep. ,,Er waren strenge regels voor onze sport en daardoor stond ik vrijwel helemaal stil. Dat was confronterend, maar ik had wel tijd oude gevechten terug te kijken en daarvan te leren. Daar heb ik veel tijd in gestopt.”

,,Ik denk dat ik sterker uit de coronacrisis ben gekomen”, vervolgt de twintiger. ,,Ik ben intelligenter geworden en kan dat straks in mijn partijen toepassen. Inmiddels train ik weer twee keer per dag en is de eerste uitnodiging binnen. Een gevecht in Dubai. Er zijn slechtere plekken, hé?”

Er zijn meerderen die met dit idee lopen en hopelijk komt het er ooit vanREISADVIES Het is echter de vraag of dit in november kan plaatsvinden, weet ook Aaras. ,,Bij zo’n gevecht komen vechters uit allemaal verschillende landen. Als er een negatief reisadvies is, houdt het al op. Het is allemaal flink onzeker en onduidelijk, maar goed. Ik train er wel voor en het helpt mij te focussen.”

Aan oefenpartijtjes in Nederland heeft Aaras niets. Dit kan ten koste gaan van zijn record en dat is iets wat hij niet wil. ,,Je kan niet vriendschappelijk vechten. Dat gaat gewoon niet. Natuurlijk is er veel respect in de sport, maar het is alles of niets. Vriendschappelijk? Nee, dat is onmogelijk in de ring.”

GROTE DROOM Het geduld van de prof wordt dus op de proef gesteld. Dat zorgt er ook voor dat hij kan dromen en al langer loopt hij met een mooi idee. ,,Ik droom ervan om te vechten in mijn eigen woonplaats. In Veenendaal heb je drie hele goede vechters en zo’n wedstrijd opzetten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn meerderen die met dit idee lopen en hopelijk komt het er ooit van. Dat lijkt mij echt prachtig.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 3 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 4 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51