Afbeelding
Aangeleverde foto
De keuze van

De keuze van Erik Verzijl (SKF): 'Ik mis de vrijdagmiddagborrels'

Rubrieken

VEENENDAAL De 19-jarige Erik Verzijl is student Scheikunde aan de UvA en de VU in Amsterdam, waar hij binnenkort zijn eerste jaar afrondt. Naast de studie en tafeltennis geeft hij ook een paar uur in de week wiskundebijles, wat hij ook ontzettend leuk vindt om te doen. De tafeltennisser van SKF aan het woord in de rubriek 'De keuze van'.

door Jeroen van der Veer

Het coronavirus had én heeft iedereen flink in z’n macht. Ook jij kan/kon een tijd niet sporten. Hoe was het om die vervelende oefeningen weer te moeten doen van je trainer? ,,Ik heb nooit echt problemen met de serie-oefeningen. Zolang ze maar niet te lang duren, is het wel lekker om die lange rally’s te spelen. Hopelijk kunnen we volgende week weer beginnen, en ik weet zeker dat ik ga genieten van de meest verschrikkelijke oefeningen."

Wat heb jij gedaan om fit te blijven toen teamsporten niet mogelijk was? ,,Ik moet zeggen dat ik niet heel veel gesport heb. Wel loop ik bijna elke dag een klein uurtje, zodat ik tussen het leren door wel wat afleiding en beweging heb."

Je hebt je teamgenoten inmiddels vast al gezien; wie had te maken met flink wat corona-kilo’s? ,,Ik heb de meeste teamgenoten nog niet gezien, maar ik ga er vanuit dat ze niet opeens flink zijn aangekomen. Als dit wel het geval is zal trainer Rinie Kling ze maar flink wat vermoeiende serie-oefeningen moeten laten spelen, zodat ze weer wat afvallen."

Om de tijd te doden, hebben veel mensen social-media volgegooid met onzin. Wie van jouw teamgenoten had hier een handje van? ,,Ik ben zelf niet actief op social media, dus ik heb geen idee wat ze allemaal uitspoken daar."

Door het virus leken we opeens het besef te krijgen hoe goed we het hiervoor hadden. Dingen die voorheen heel vanzelfsprekend waren, zijn dat nu opeens niet. Kan je eens een voorbeeld noemen wat jij vooral hebt gemist en/of mist? ,,De studievereniging in Amsterdam heeft best veel activiteiten. Pubquizzen, vrijdagmiddagborrels, spelletjesavonden en nog meer van dat soort dingen. Dat is ontzettend leuk en ik vind het echt jammer dat dat allemaal niet door kan gaan. Ze proberen wel veel online te doen, maar als je op vrijdagavond in je eentje met een biertje op je kamer achter je laptop zit is dat natuurlijk heel anders, daar doe ik ook minder aan mee. Ze beginnen nu ook weer met activiteiten in Amsterdam, maar dat ga ik niet doen aangezien ik dan twee keer 40 minuten in de trein moet zitten, wat ik nog niet heel verstandig vind. Gelukkig mag ik vanaf volgende week weer een paar middagen naar de universiteit om wat practica in het lab te doen. Dan zal ik dus weer wat studiegenoten zien, en dat is toch iets wat ik wel heb gemist."

Genoeg corona… tijd voor luchtige vragen; wie van jouw teamgenoten is het lievelingetje van de trainer? ,,Hij is niet echt het lievelingetje, maar Dicky de Jong mag wel vaak zelf zijn oefeningen bedenken. Dit komt doordat hij een verdediger is, waarbij er toch andere dingen zijn waarop je traint. Als ik dan naast hem sta te zwoegen met de meest vermoeiende oefeningen, ben ik toch stiekem wel een klein beetje jaloers."

Met welke teamgenoot zou jij een perfecte vakantie kunnen hebben? ,,Het lijkt me heel leuk om een weekje een goed vakantiehuisje met zwembad te huren. Overdag kunnen we dan actieve dingen gaan doen, zoals canyoning. ’s Avonds kunnen we dan barbecueën, een beetje in het zwembad liggen, en een biertje drinken. Aangezien ik moeilijk kan kiezen, moet de hele selectie maar mee. Ik weet zeker dat het heel gezellig zou worden."

Wie is het meest ijdel van je team? ,,We zijn allemaal niet echt ijdel. Wel hebben de Van den Berg’jes de traditie om na de laatste thuiswedstrijd hun nette pak aan te trekken."

Welke speler maakte de grootste (sport)blunder én wat ging er mis? ,,Ik weet nog dat ik een aantal seizoenen geleden mocht invallen in SKF 1. Ik speelde toen tegen een oud SKF’er en stond gelijk in de vijfde game. Als je dan een punt maakt, komt er toch wel een kreet uit en een vuist naar het publiek. Dit deed ik, maar door het zweet vloog mijn bril af. Dit was toch een aardige blunder, het publiek kon er ook wel om lachen. Jammer genoeg verloor ik 12-10 in de vijfde game, maar het was wel een mooie wedstrijd."

Stel de ‘bel-Chinezen’ zijn actief in jouw competitie. Zou je voor 10.000 euro in de laatste game een 'blunder' maken in de kampioenswedstrijd? ,,10.000 euro is voor een student ontzettend veel geld, dat zijn een aardig aantal biertjes op de borrels en na de wedstrijd. Echter, ik zou het niet doen. Tafeltennis is een geweldige sport, wat natuurlijk nog leuker is als ik ook nog eens win. Als ik die overwinning opgeef voor wat geld kan ik beter stoppen, dan is het doel van sport voor mij weg."

Wie is de meest onderschatte stille kracht van jullie team? ,,Volgens mij wordt niemand qua tafeltenniskwaliteiten onderschat. Wel vind ik het altijd een boost geven als mijn teamgenoten mij echt goed aanmoedigen tijdens de wedstrijd. Vooral Ricco Gerritsen blijft maar klappen na elk punt, dus in dat opzicht wordt hij toch wel onderschat."

Met welke speler zou je een dagje willen ruilen en waarom met hem? ,,Dat is een goede vraag. Aangezien Pieter van den Berg wiskunde geeft, lijkt het me wel leuk om met hem te ruilen. Ik geef zelf wiskunde bijles, maar dat is natuurlijk heel anders. Het lijkt me wel leuk om een keer wat uit te leggen aan een hele klas. Of het echt een succes zou worden weet ik niet, maar dat zien we dan wel."

Als jij hoofdtrainer was; welke wijziging zou je direct doorvoeren? ,,Ik vind dat de dubbel heel vaak vergeten wordt. Hierop trainen we niet echt, behalve de week voor bijvoorbeeld het NK, waar er ook gedubbeld wordt. Als je een sterk dubbel hebt, kan het je zo 7/8 punten opleveren in een seizoen. Ook komt het dubbel op een belangrijk moment in de wedstrijd, wat echt een kantelpunt kan zijn. Bijvoorbeeld een 3-1 voorsprong of een 2-2 gelijke stand is toch wel een groot verschil, en die voorsprong kan je net die boost geven om de wedstrijd een goed vervolg te geven. Ik zou één training in de week op het eind wat tijd uittrekken voor het dubbel, waar dan vaste, ingespeelde dubbels tegen elkaar spelen."

Voor welke speler is extra toezicht nodig tijdens een avondje stappen? ,,Zelf vind ik het gezelliger om met een groep ergens in de achtertuin te zitten om een biertje te drinken. Op die manier heb je ook niet heel veel toezicht nodig. Anders zou je om de haverklap Ricco Gerritsen kwijt zijn, die echt overal en nergens zit."

Wie van je teamgenoten zou je absoluut niet mee willen nemen wanneer je een gezellig stapavondje wil? ,,Als ik wil dat het allemaal betaalbaar blijft moet Jeffrey Vonk thuis blijven, hij weet toch altijd wel de teambon behoorlijk duur te maken. Wel is hij ook heel gezellig, dus als ik zou moeten kiezen betaal ik maar wat eurootjes meer."

Met welke teamgenoot zou je wel van kwaliteiten willen wisselen? Welke kwaliteiten? ,,Mij lijkt het geweldig om goed te kunnen verdedigen. In de wedstrijd speel ik soms een kapbal, maar dat is alleen maar als ik het initiatief in de rally kwijt ben. Als je een goede strakke kapbal speelt, geeft dat toch wel een goed gevoel. Aangezien Dicky de Jong dit aardig onder de knie heeft, zou ik graag die kwaliteit van hem willen hebben."

Is er nog een iemand in het team die het vermelden waard is vanwege een ‘bijzonder’ ander talent? ,,Als we onderweg na een uitwedstrijd nog wat moeten eten, blijf ik me verbazen over de hoeveelheden eten die Thijs van den Berg naar binnen werkt. Ondertussen heb ik het al zo vaak gezien dat het me niet zou moeten verbazen, maar een hele pizza en een hele kapsalon vind ik toch nog steeds knap. Aangezien ik nu bij Pieter van den Berg in het team kom, zal ik dit soort praktijken nog wel vaker gaan zien."

Tot slot; als je van al jouw (ex-)teamgenoten een team mag formeren… welke spelers staan dan in jouw basisopstelling? ,,Ik zou sowieso Thijs van den Berg in het team zetten. In mijn allereerste seizoen (toen SKF 15) zat ik al bij hem in het team, en ik heb het altijd heel gezellig gevonden. In de paar seizoenen die ik met Yannick Raaijmakers (helaas gestopt) heb gespeeld, heb ik me ook goed vermaakt. Ik vind het dubbel ook altijd geweldig om te spelen. Hier speelde ik in de jeugd altijd met Thijs van den Berg, maar tegenwoordig dubbel ik altijd samen met Dicky de Jong. Hierin kan ik niet echt een keuze maken, dus dat wordt dan om de week wisselen. Als coach hoort Rinie Kling er natuurlijk bij, hij heeft me in de jeugd in de competitie en op toernooien heel vaak gecoacht, en dat had best vaak een goede afloop."

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 8 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 14 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 17 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 22 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23