Lion van Klooster (derde van links) tijdens een avondje stappen met SKF'ers.
Lion van Klooster (derde van links) tijdens een avondje stappen met SKF'ers. Aangeleverde foto
De keuze van

De keuze van Lion van Klooster (SKF): 'Iedereen doet het met iedereen'

Rubrieken

VEENENDAAL Hij heeft officieel nog geen afscheid genomen, maar Lion van Klooster vertrekt wel bij SKF. De 49-jarige coach verlaat Veenendaal voor een avontuur elders en blikt in de rubriek 'De Keuze Van' nog een keer terug.

door Jeroen van der Veer

Het coronavirus heeft iedereen in z’n macht. Ook kan je nu niet meer sporten. Hoe blijf je zelf in beweging? ,,Ik probeer minimaal drie keer per week even een lekkere bootcamp te doen. Gedurende 3 tot 5 kwartier even stuk gaan en mijzelf verliezen in kracht, core en cardio. Het gaat me nog steeds aardig af. Ik ben in staat om in vijf minuten een gevarieerde work-out op papier te zetten en heb thuis volop gelegenheid los te gaan. Muziekie aan en knallûh maar. Voorlopig is de discipline er nog en dat is maar goed ook, want net als 80% van de bevolking schiet ook de wijzer van mijn weegschaal elke dag iets meer naar rechts. Dat moet echt een halt toegeroepen worden, maar ja zo veel thuis zitten werkt snaaien in de hand."

Wie van SKF is straks tonnetjerond op het veld te bewonderen als we weer aan teamsporten mogen doen? ,,Da’s een lastige vraag want de groep van afgelopen jaar was redelijk in control qua voeding. En de spelers laten er ook nog een prima arbeidsethos op na. Als ik er dan toch eentje moet kiezen dan zet ik mijn geld op Yorn. Die gast schranst als een bootwerker en ik verwacht dat hij met al het gamen momenteel een stuk minder verbrandt dan met zijn korfbalspel. Over verbranden gesproken: het is dat Sytse vegetariër is en dat je van al dat groenvoer en die vleesvervangers niet echt aan zal komen, maar jongens ik heb zelden zo’n luie korfballer meegemaakt. Zelfs Iwan ‘Ali’ Hazendonk was op z’n slechtste dag nog actiever."

Hoe ziet jouw dag er nu globaal uit? Kan je ons eens meenemen daarin? ,,Wil je dat echt weten, ja? Als je dat leest zou je denken dat ik in een 5-sterren hotel zou werken. Nou daar gaat 'ie dan: wekkertje van de vrouw gaat rond 08:00. Half uurtje later duik ik de keuken in: 1 thee, 1 Griekse yoghurt (3 lepels, handje blauwe bessen en handje zelf gemaakte granola) en 1 verse jus (combinatie van citroen, normale- en bloedsinaasappels & grapefruit), wat soms ook als basis voor de smoothy kan dienen. Spinazie, banaan, ananas, kiwi, appel en/of rode vruchtjes uit de vriezer komen dan in aanmerking. Vervolgens de krantenkoppen van de ouderwets fysieke krant scannen. Daarna shamponellen en het weer bepaalt dan een beetje de rest van de dag."

Welke speler van SKF plaatst nu alleen maar onzinnige dingen op social-media om de tijd te doden? ,,Insta & Twitter volg ik niet, maar volgens mij is de groep van afgelopen jaar redelijk beschaafd en wel opgevoed aangaande dit onderwerp. Wat natuurlijk niet inhoudt dat ze na elke training en/of wedstrijd niet weten hoe snel ze hun telefoon weer moeten pakken. Of het onzinnig is, laat ik even wijs in het midden, maar ik wil nog wel eens via FB mijn mening verkondigen en/of historische meuk met de hele gemeente delen. Ja, ook de digitale zolder wordt in deze periode opgeruimd."

Door het coronavirus staat alles even stil, lijkt het wel. Dingen die voorheen heel vanzelfsprekend waren, zijn dat nu opeens niet. Kan je eens een voorbeeld noemen wat je nu vooral erg mist? ,,Doordat ik mij mentaal al had voorbereid een aantal maanden lekker ontspannen in en om het huis te zullen vertoeven, is de verandering minder groot dan voor het merendeel van de bevolking. Wat ik op dit moment vooral mis, is de spontane omgang met familie, vrienden en mijn spelersgroepen. Ik ben redelijk van het fysieke – Wouter Sies kan daar over meepraten – en kan maar moeilijk wennen aan die anderhalve meterregel. (Al was dit in mijn beste jaren wel zo’n beetje het maximale wat ik verdedigend in huis had, haha). Maar zonder gekheid, op dit moment is alles nog redelijk te aanvaarden, maar of ik er over twee maanden nog steeds zo relaxed in sta...valt te betwijfelen. Mijn behoefte om weer te gaan en te staan waar ik wil, begint weer op te borrelen."

Genoeg corona, tijd voor luchtige vragen. Met welke SKF'er zou jij een perfecte vakantie hebben? ,,Ik denk dat ik dan toch voor een kampeervakantie met mijn collega coach Evert Houtriet ga …… tenminste als 'ie niet in de tent rookt. Bij Houtriet gaat ’s ochtends de barbecue aan en na twee kratten pils gaat de barbecue pas uit. Aan goed vlees zal het niet liggen, die gast ademt een carnivorenbarbecue. De hele dag zuipen en vreten. Tussendoor met de Speedo aan even afkoelen in het pierenbadje en voor het slapen gaan nog even de hond uitlaten. Badmintonrackets hoeven niet mee, want gesport wordt er uiteraard niet."

Wie is het lievelingetje van de trainer? ,,Ja gast wat moet ik hier nu weer mee man? De keuze is reuze maar dan kies ik toch voor Niels van Vessem: mijn eigen Harry Klein..."

Welke (top)sporter was vroeger je held of voorbeeld? ,,Goede vraag aan de verkeerde gesteld. Als klein jochie speelden de helden uiteraard in het 1e team van de lokale club, zo ook dus bij mij. Qua nationale of internationale helden weinig mooie verhalen. Als tennisser kon ik altijd wel genieten van in eerste instantie de speelstijl van Jimmy Connors en John McEnroe. Ik geniet altijd wel van stylisten, sporters die sierlijk over het speelveld bewegen. Binnen de korfbalwereld dan Taco Poelstra en de broers Erik en Aad Wolsink en qua voetbal de bijna poëtische bewegingen van Bergkamp, Van Persie, Cruyff en Frenkie de Jong. Er zit helaas geen Sparta-speler bij, dat had ik graag anders gezien. Maar ja, je kan niet alles hebben hè. Binnen SKF vind ik het atletisch vermogen van Mark van de Weetering jaloersmakend."

Wie is het meest ijdel in het team? ,,Hè hè, eindelijk een makkelijke vraag: dat is natuurlijk ons modepoppetje Micha Batenburg aka Föhn. In mijn eerste periode was dat Jard Hagoort. Maar goed, zijn moeder kocht zijn kleren, dus dat telt eigenlijk niet."

Wie is de meest onderschatte stille kracht van jullie team? ,,Hahaha das een toepasselijke vraag, want dit team bestaat eigenlijk alleen maar uit stille krachten. Met de nadruk op stil. Zelden zo’n rustige introverte denkende groep gehad. Daar valt voor de nieuwe trainer Wouter nog wel even wat te halen. Was de vraag ‘wie de meest overschatte aanwezige speler van het team is’, dan had je die direct van mij gekregen..."

Met wie zou jij een dag willen ruilen? ,,Ik zou dan wel eens op een wedstrijddag met één van mijn spelers willen ruilen. Ik heb als speler vele trainers gehad en van elke trainer steek je wat op of neem je wat over. Dit tezamen met je eigen stijl maakt je als trainer een beetje wie je bent. Ik zou als speler mezelf wel eens als trainer willen meemaken. Erg benieuwd of hij mij zou raken en hoe ik op hem zou reageren..."

Voor welke speler is extra toezicht nodig tijdens een avondje stappen? ,,Haha, ik denk dat de spelers direct naar mij zouden wijzen. Maar van de spelers moet je Thijs van Ginkel in de gaten houden. Op zich is dat niet zo lastig: hij heeft altijd z’n zelfde zaterdagavondstaptrui aan en hij is op de brommer. Dus naast zijn Jägerbommetjes ligt altijd zijn helm. Een snelle blik op de bar en je weet meteen waar hij uithangt."

Met welke partner van een SKF'er zou jij wel eens een beschuitje willen eten? ,,Ze zijn allemaal om door een ringetje te halen. Sterker nog: met slechts vier beschuitjes kan ik de voorbespreking met de volledige selectie doen. Echt iedereen doet het met iedereen in deze selectie."

Aan wie zou jij je autosleutel nooit uitlenen? ,,Sowieso niet aan de dames uit de selectie, maar da's logisch. Maar je wilt een naam horen hè? Dan wordt het Alain ter Horst. Ik heb die gast nog nooit zien autorijden, maar als 'ie rijdt zoals ie z’n haar doet...dan heb ik er een hard hoofd in."

Met welke teamgenoot zou je wel van kwaliteiten willen wisselen? Welke kwaliteiten? ,,Als speler had ik wel de wilskracht en de drive van Thijs willen hebben, het loopvermogen van Linda, de snelheid van Micha, de bravoure van Yorn, het schot van Sytse, het leergierige van Carly, de lengte en balbehandeling van Vera en Ilse, het inzicht van Annely en de no-nonsense van Peter. Naast deze - bijna allemaal - fysieke aspecten van de 10 spelers die afgelopen jaar veelvuldig ons eerste team vormden, zou ik daar nog het stuk onvoorwaardelijke positieve coaching van Tarik uit ons 2e bij willen voegen. Bewonderenswaardig en complimenten hoe hij zijn team altijd weet te motiveren en zijn vakgenoten coacht."

Wie is het meest actief in jullie groeps-whatsapp? ,,Carly reageert altijd het snelst en Tarik altijd het meest voorspelbaar. Voor de rest weinig uitschieters. Zoals gezegd: we hebben dit jaar een redelijk rustige, brave en afwachtende groep. Een avondje stappen na een uitwedstrijd is dan ook een hele opgave."

Wie is (opvallend) vaak betrokken bij een opstootje? Dat kan er maar één zijn: dat is Yorn! En zelden onterecht als hij het fikkie even opstookt..."

Welke teamgenoot heeft de leukste bijnaam? Waar komt naam die vandaan? ,,Wij hebben een Föhn en een Natte Allie rondlopen, daarnaast loopt er ook nog eentje rond die zich elke week weer van een andere naam bedient. Voor de rest ben ík niet op de hoogte van de aanwezige bijnamen. Een score van 3 op een groep van 20 is vrij laag dus ik denk dat ik er een aantal gemist hebt. Oh ja vraag mij trouwens niet waar die bijnamen vandaan komen."

Hoe ziet jouw wedstrijdvoorbereiding eruit? Heb je rituelen? ,,Als speler zat ik boordevol rituelen en moest alles volgens een vast stramien plaatsvinden, maar daar heb ik nu – volgens mij - minder last van. Gek gezegd start de wedstrijdvoorbereiding voor een coach al na de gespeelde wedstrijd. Vanaf dat moment heb je een volle week om je ploeg en jezelf voor te bereiden op de aanstaande match. Soms is zo’n week te kort en soms heb je na de eerste training al het gevoel dat het die zaterdag niet meer mis kan gaan. Op de wedstrijddag zelf – en daar doelde je met deze vraag zeker op – is het een kwestie om het team met een goed gevoel en een gezonde vorm van wedstrijdspanning de wedstrijd in te laten gaan. Je moet hen dan vooral niet overladen met analyses, tips & trics. Vaak is collectief even het kort herhalen van de besproken speelwijze en tactieken voldoende. Daarna focust elke speler zich op eigen wijze op het beginsignaal. Bij sommigen kan ik nog wat individuele info herhalen, maar anderen moet je daar op dat moment echt niet mee lastig vallen."

Is er nog een iemand in het team die het vermelden waard is vanwege een ‘bijzonder’ ander talent? ,,Ik zal voor deze vraag het woordje COACHING voor team zetten en grijp deze gelegenheid direct aan om mijn vertrouwelingen in de schijnwerpers te zetten. Ons coachingsteam bestaat uit mijn assistent Niels, Evert die het 2e doet, Barry die de verzorging op zich neemt en Jacqueline die mij en de spelers alles uit handen neem zodat ik me puur op het coachen kan richten en de spelers op het spel. Niels deed afgelopen jaar de A1 en keek lekker met mij mee in de keuken. Het was voor mij een eitje om hem op de kast te krijgen en nu ik dit zeg kan ik een glimlach niet onderdrukken. Evert heeft al zoveel vlieguren gemaakt dat een waardeloze scheids of een off-day van zijn team bij hem de pis niet lauw maakt, maar hij zal dit nooit stilzwijgend ondergaan. Vuur en passie staan bij hem te kloppen om voorrang. Zalige kerel om mee samen te werken, wat dat betreft erg jammer dat onze wegen scheiden. Barry – nog immer vitaal en fit – is al jaren de vaste waarde in onze staf. Topgozer en het woord NEE kent zijn woordenboek niet. Ik wens elke ploeg zo’n verzorger. En dan als laatste Jacqueline, onze steun en toeverlaat. Pas sinds oktober bij de selectie. Er is een wereld voor haar open gegaan. Door de Covid-19 hebben we helaas niet heel erg lang kunnen samenwerken, maar ik heb begrepen dat ze ook komend seizoen weer voor de selectie paraat zal staan, dus dat doet mij wel deugd."

Tot slot; heb je nog wat leuks te zeggen? ,,In de twee periodes dat ik hoofdtrainer mocht zijn van deze mooie vereniging heb ik het plezier mogen hebben om met vele spelers – ik schat een zestigtal - te mogen werken. De vereniging SKF en hun passie voor korfbal deelden ze met elkaar, maar tegelijkertijd waren de individuele verschillen weer immens. Die cocktail van diverse uiteenlopende smaken heeft mij in het Veenendaalse eigenlijk altijd goed gesmaakt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 5 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41