Afbeelding
Ted Walker

‘Gevolgen corona werken nog jaren door op sport’

Corona

VEENENDAAL (ANP) De gevolgen van het coronavirus zullen in bepaalde sporten jarenlang voelbaar blijven. Dat zegt Hugo van der Poel, onderzoeker bij het Mulier Instituut en tevens bij de Nederlandse Sportraad lid van de commissie ‘organisatie en financiering van de sport’.

,,Bij sporten als zwemmen en turnen, waar het van groot belang is om al op jonge leeftijd veel trainingsuren te maken, zal het effect van het coronavirus later zichtbaar worden in de topsport. Zo’n gemist jaar kan ervoor zorgen dat we over een paar jaar minder doorstroming zien richting de topsport”, zegt Van der Poel, die al sinds het uitbreken van de coronacrisis onderzoek doet naar de impact hiervan op de Nederlandse sport. 

BESLISSENDE STAP ,,Een ‘verloren’ generatie is misschien een groot woord. Maar er zijn zeker kinderen die in de jaren 2020 en 2021 de beslissende stap hadden moeten zetten in hun sport, maar dat niet konden doen. Ze hebben een jaar stilgestaan in hun motorische ontwikkeling en dat werkt door op het niveau dat je kan halen.”

Op zaterdag is het een jaar geleden dat toenmalig minister Bruno Bruins van VWS live op televisie een briefje kreeg aangereikt, waarop stond dat het coronavirus voor het eerst was vastgesteld in Nederland. Enkele weken later kwam zowel de topsport als de breedtesport volledig stil te liggen.

Er zijn zeker kinderen die de beslissende stap niet hebben kunnen zetten

BEWEEGGEDRAG ,,Het virus heeft heel grote invloed op ons sport- en beweeggedrag”, zegt Van der Poel, die hier samen met zijn collega’s van het Mulier Instituut al twee rapportages over maakte. ,,We zien vooral dat de kloof zich verdiept. De Nederlanders die al voor de crisis weinig bewogen, bewegen nu nóg minder. De groep die relatief veel bewoog, heeft andere manieren gevonden om daar vorm aan te geven.”

ZWEMLESSEN Ook jonge kinderen worden geraakt, zegt Van der Poel. Bijvoorbeeld door het wegvallen van hun zwemles. ,,Kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar lopen vertraging op bij de zwemlessen. Het wordt moeilijk om dat in te halen. De wachtlijsten bij de zwembaden worden alleen maar groter. Wie normaal A, B en C haalde, zal nu wellicht met alleen het A-diploma genoegen moeten nemen.”

Aan het einde van het seizoen zal de aarzeling over verlenging van het lidmaatschap komen

In de tweede rapportage die het Mulier Instituut uitbracht, eind november, werd de financiële schade voor de sportsector als gevolg van de coronacrisis op zo’n 1 miljard euro geschat. Komende zomer komt de derde rapportage uit. Van der Poel en zijn collega’s hopen dan ook conclusies te kunnen trekken over de ledenaantallen.

LIDMAATSCHAP Sportscholen zagen een derde van hun ledenbestand verdwijnen, maar bij sportverenigingen valt de terugval vooralsnog mee. De vrees bestaat dat aan het einde van dit seizoen wel veel leden opzeggen. ,,Bij veel clubs zie je dat de leden hun lidmaatschap of abonnement nog laten doorlopen. Maar aan het einde van het seizoen zal de aarzeling over verlenging komen. Daarom wordt het vooruitzicht voor het nieuwe seizoen heel bepalend.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 5 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02