Afbeelding
Pixabay

Welke financiële regelingen zijn er voor sportverenigingen?

Corona

VEENENDAAL Er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Hieronder zetten we deze regelingen op een rij en schetsen de stand van zaken per regeling.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 3.0)
Status: open sinds 16 november, loopt tot 13 december 2020.

Heeft jouw vereniging:
- Personeel in dienst?
- In 3 aaneengesloten maanden omzetverlies van ten minste 20% (voor de hele organisatie of concern)?
Dan komt jouw club mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor een deel van de loonsom.

Regeling in het kort:
Sinds 16 november kunnen bedrijven, maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen, een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten die zij maken in oktober, november en december 2020. Voorwaarde daarbij is wel dat zij in dit kwartaal een omzetdaling van tenminste 20% hebben ten opzichte van 2019. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 80% van de loonsom.
De volledige voorwaarden zijn te vinden op de website van het UWV, waar ook de tegemoetkoming kan worden aangevraagd. De datum waarop het loket voor aanvragen weer sluit is nog niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk rond de jaarwisseling zijn.
Ook voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 komen er weer mogelijkheden om deze vergoeding aan te vragen via een NOW 4.0 en NOW 5.0. Die data volgen later.

Noodkrediet via Stichting Waarborgfonds Sport (SWS)
Status: Geopend, doorlopende regeling

Heeft jouw vereniging:
- Financiële schade door de coronacrisis?
- Zou het helpen om deze schade uit te smeren over een langere periode?
Dan heeft jouw vereniging wellicht baat bij een borgstelling voor een noodkrediet via SWS.

Regeling in het kort:
Voor verenigingen die in liquiditeitsproblemen komen bestaat er de mogelijkheid om via de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling voor een noodkrediet aan te vragen. Met zo’n noodkrediet kan dan bijvoorbeeld de periode totdat een aangevraagde subsidie wordt uitgekeerd worden overbrugd. Maar het noodkrediet kan ook worden ingezet om de financiële schade veroorzaakt door het coronavirus op te vangen en te spreiden over de komende jaren.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Status: geopend vanaf eind november, loopt tot 29 januari 2021

Heeft jouw vereniging:
- Minimaal €3000 aan vaste lasten in de periode oktober-december?
- In dezelfde periode tenminste 30% omzetverlies?
Dan komt jouw club mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor een deel van de vaste lasten via de TVL.

Regeling in het kort:
Naast een regeling voor de loonkosten is er ook een regeling voor de vaste lasten van een onderneming, of in dit geval, een sportvereniging. Organisaties met een omzetverlies van minimaal 30% en daarnaast minimaal €3.000 vaste lasten per kwartaal kunnen een beroep doen op de TVL.
De tegemoetkoming bedraagt 50% van de vaste lasten tot een maximale vergoeding van €90.000. Naar verwachting kan er vanaf medio november een aanvraag worden gedaan voor het vierde kwartaal van dit jaar, wanneer het loket weer sluit is nog niet bekend. Meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Sportpakket 2.0
Status: Openstelling naar verwachting op zijn vroegst medio januari 2021

Heeft jouw vereniging vaste lasten die niet gecompenseerd worden via TVL of NOW? Wellicht kom je dan straks in aanmerking voor de regelingen die nu worden uitgewerkt in het kader van sportpakket 2.0.

In het kort:
Het eerste steunpakket specifiek voor de sport bestond uit de verderop in dit artikel beschreven TVS en TASO. Die regelingen zijn inmiddels gesloten, maar er wordt door VWS gewerkt aan een aanvullend pakket, specifiek voor de sportsector waar nu € 60 miljoen voor beschikbaar is gesteld.
Hoe dat pakket, dat zich richt op oktober, november en december 2020, er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend. De verwachting is dat het loket hiervoor op zijn vroegst medio januari geopend gaat worden.
NOC*NSF adviseert sportverenigingen om zo goed mogelijk de omzetgegevens voor het vierde kwartaal alsmede de (vaste) lasten in beeld te brengen. Zodat zij als het loket geopend wordt ook klaar zijn om een aanvraag in te dienen.

Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS)
Status: inmiddels gesloten, plafond niet bereikt, goedgekeurde aanvragen zullen voor 100 procent worden gehonoreerd. Komt waarschijnlijk wel terug als onderdeel van sportpakket 2.0, maar in aangepaste vorm. Hoe precies is nog niet duidelijk.

Regeling in het kort:
Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom in de periode van 1 maart tot 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties. Het loket voor aanvragen is inmiddels gesloten en inmiddels is bekend geworden dat het subsidieplafond niet bereikt is. Dat betekent dat alle goedgekeurde aanvragen voor 100 procent gehonoreerd zullen worden. Meer informatie op de website van het ministerie van VWS.

Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties (TASO)
Status: gesloten, aanvragen in behandeling. Komt waarschijnlijk wel terug als onderdeel van sportpakket 2.0, maar in aangepaste vorm. Hoe precies is nog niet duidelijk.

Regeling in het kort:
Deze regeling was in eerste instantie bedoeld voor een tegemoetkoming in de vaste lasten van sportverenigingen die niet in aanmerking kwamen voor de voorloper van de Tegemoetkoming Vaste Lasten, de TOGS, omdat de vaste lasten niet boven de vereiste €4.000 uitkwamen.
In de uitwerking is daar later ook een component aan toegevoegd voor sportverenigingen met een eigen accommodatie die niet konden profiteren van de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties TVS omdat zij geen huurder zijn.
Inmiddels is het loket voor deze regeling gesloten en wordt getracht zo spoedig mogelijk alle aanvragen te behandelen en de vergoedingen uit te keren. Meer informatie op de website van het ministerie van VWS.

Bron: NOC*NSF

advertentie
advertentie
Afbeelding
Drietal verlengt samenwerking: staf van DOVO krijgt vorm 1 uur geleden
Erik van de Weerd: ,,Ik doe graag iets voor de vereniging die mij ook veel heeft gegeven!"
De Vrijwilliger: Een leven lang waterpolo met Erik van de Weerd (VZC): 'De vereniging is een enorm warm nest' 3 uur geleden
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 5 uur geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 7 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 8 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 23 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00