Afbeelding
Recreatie Midden-Nederland

Blijf bewegen in coronatijd: 12 wandelroutes in en rond Veenendaal

Corona

VEENENDAAL De coronamaatregelen zijn deze week weer aangescherpt en dat betekent weer meer beperking in wat we kunnen en mogen. Sporten mag nog maar beperkt terwijl bewegen wel belangrijk is. ,,Blijf bewegen, dat kan ook in je eentje”, zei Erik Scherder eerder deze week dan ook. En hoe kun je nou laagdrempelig naar buiten en bewegen? Door te wandelen bijvoorbeeld. Hieronder twaalf opties om te wandelen in Veenendaal en omgeving. Kies er een (of meer!) uit, kom en blijf in beweging. Maar mijd drukte. Veel plezier!

Stadswandeling Veenendaal, 9,5 kilometer

Wat is er nou mooier dan een leuke en leerzame wandeling door je eigen woonplaats. Bekijk Veenendaal eens door de ogen van een toerist en ga op onderzoek uit. Veenendaal leent zich goed om te voet te ontdekken. Je start deze route bij Landwinkel De Eekhoeve. Je loopt door een groen aangelegd stadsdeel naar het Vingerhoedmuseum. Een interessante bezienswaardigheid, want hier worden meer dan 60.000 vingerhoedjes tentoongesteld! Verderop staat de Nieuwe Molen, een korenmolen uit 1911. Veenendaal is ontstaan als veenkolonie. Ooit bestond het plaatsje uit een brink met lintbebouwing. Tegenwoordig is Veenendaal een flink dorp aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Het heeft zijn groei onder meer te danken aan de sigarenindustrie. Bekende Veenendaalse merken waren Panter en Ritmeester. Aan de rand van Veenendaal wandel je door het ruim opgezette park. Een heerlijk rustig plekje. Terug bij Landwinkel De Eekhoeve kun je in de winkel nog wat lekkere verse producten kopen voor thuis. Kijk hier voor meer informatie en de route.

Veenendaal-West - Scherpenzeel, 19,5 kilometer

In een landschap waar water vaak het grote probleem is geweest, wandel je richting Gelderse Vallei. Het is een oud gletsjerdal die als het ware een kom vormt tussen Veluwemassief en Utrechtse Heuvelrug waar het grondwater zich verzamelt. Er zijn dan ook beken te overvloed en je passeert de Fliertse Beek, Lunterse Beek en Munnikenbeek. Op de grens van Gelderland en Utrecht liggen onderdelen van de Grebbelinie: Fort aan de Buursteeg en het Werk aan de Daatselaar. Je maakt een klein uitstapje naar kasteel Renswoude met het Grand Canal. Het lijkt op het Grand Canal van Versailles, wel kleiner maar niet minder mooi. Kijk hier voor meer informatie en de route.

Rondje Egelmeer, 9 kilometer

Door de wandeling leren we het Egelmeer en omgeving kennen als een afwisselend natuurrijk landschap met over het algemeen tamelijk kleinschalig reliëf. Behalve de intimiteit van een gevarieerde en al vrij oude bosvegetatie zien we stukken cultuurland en een ven. Er wordt gebruik gemaakt van vrijwel dezelfde route die het Instituut voor Natuureducatie (IVN) adviseert daar te lopen. De wandeling begint bij station Veenendaal West. Enkele delen van het tracé zijn rijwielpaden. Het oostelijk deel van het traject door het landelijk gebied kan in natte perioden hier en daar modderig zijn. Kijk hier voor meer informatie en de route.

Speciaal voor de kids: kabouterpad, ongeveer 800 meter

Kabouterpaden zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Maar ook oudere kinderen die nog in kabouters geloven zijn welkom. Ze gaan getooid met een puntmuts, rode wangen en een knapzak buiten op zoek naar kaboutersporen en voeren opdrachten uit. Die puntmuts mogen ze daarna mee naar huis nemen. Niet in Veenendaal, maar op een stukje rijden zijn er diverse te vinden. Bijvoorbeeld in het Renkums Beekdal, het Leersumse Veld of in Hoenderloo. Ga jij op zoek naar kabouters? Kijk hier voor meer informatie en de routes.

NS-wandeling Elsterberg, 11 of 17.5 kilometer

Houd je van klimmen en dalen? Tijdens deze wandeling word je ervoor beloond met prachtige vergezichten. Vanaf de Elsterberg kijk je uit over de Gelderse Vallei. Als je even doorloopt, kom je verderop langs het Egelmeer. Goede kans dat je in dit voormalig hoogveengebied veel dieren spot. Door dit uitgestrekte bosgebied kom je bij de Elsterberg. De noordzijde hiervan biedt uitzicht richting Gelderse Vallei. Je wandelt even verderop langs het Egelmeer, een voormalig hoogveengebied. Nu een afwisselende biotoop voor planten en dieren. Via een oud heide- en stuifzandgebied bereik je vervolgens de Slaperdijk; oorspronkelijk aangelegd om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk ten oosten van Rhenen. Met de trein naar station Rhenen en dan wandelend terug naar Veenendaal-West. Wie de route wil inkorten, kan na 10,5 km bij de Veenendaalsestraatweg bij Elst de bus naar Veenendaal nemen. Kijk hier voor meer informatie over de wandeling en de route.

Jufferpad, 16 kilometer

Wandel door het het mooie buitengebied van Renswoude en Veenendaal. Dit Klompenpad voert over oude en nieuwe landgoederen en langs forten en kastelen. Het Jufferpad voert door het prachtige landschap van de Gelderse Vallei in Utrecht en kenmerkt zich door de rust en de combinatie van cultuur en natuur. De wandelroute start bij Fort aan de Buursteeg waar ook het Grebbelinie Informatiecentrum gevestigd is. De Grebbelinie bestaat uit een serie aarden verdedigingswerken, verbonden door een liniewal. Oude aarden forten, geheimzinnige dijkjes, sluizen en betonnen kazematten herinneren aan een van de bijzondere waterlinies van Nederland. Tegenwoordig speelt de Grebbelinie een belangrijke rol als ecologische zone, waar veel planten en dieren voorkomen. Kijk hier voor meer informatie over de wandeling. De route is hier te bekijken.

Grift en Graftenpad, 12 kilometer

Wandelen door het agrarisch gebied, langs de Laarsenberg en de Grift in het mooie buitengebied van Rhenen. Wandelen door het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Als startpunt van de route worden zowel de parkeerplaats Nieuw Schoneveld aan de Cuneraweg in Achterberg als restaurant Cunera aan de Grebbeweg 1 in Rhenen genoemd. De wandeling is te combineren met diverse andere aansluitende klompenpaden. Kijk hier voor meer informatie en de route.

Laarsenberg, 4,6 kilometer

Deze wandelroute gaat over de Laarsenberg bij Rhenen. De route loopt afwisselend door loof- en naaldbos, mooie graanakkers, langs grafheuvels en monumentale boerderijen. Op het hoogste punt biedt de Laarsenberg een prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei. En hoewel de helling van de Laarsenberg minder steil is dan bijvoorbeeld de Grebbeberg, is het complex van graften (een soort mini-terassen op een helling) uniek en komt verder alleen in ZuidLimburg voor. De route loopt verder nog langs het berenverblijf van Ouwehands Dierenpark. Kijk hier voor meer informatie over de wandeling en de route.

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug, 8 of 14 kilometer

Op de Utrechtse Heuvelrug is het heerlijk wandelen. Je begint de wandeling bij station Driebergen-Zeist en eindigt na 14 km op station Maarn. In het landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Het tweede gedeelte van de wandeling gaat een stukje door boswachterij Austerlitz. Op de langere variant kom je in het landgoed Den Treek langs de ‘Koepel van Stoop’. De statige beukenlanen geven dit gebied een bijzondere charme. Kijk hier voor meer informatie over de wandeling en de route.

Veenendaal-Driebergen, 28,5 kilometer

Een wandeling voor de langere adem, dwars door de Utrechtse Heuvelrug. Het startpunt is Station Veenendaal-West en het eindpunt Driebergen-Zeist. Eventueel natuurlijk ook andersom te lopen. En voor de echte die-hards, heen en weer. Kijk hier voor meer informatie en de route.

Daatselaarsepad, 14 kilometer

Wandelen over landgoederen, boerenerven en de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Renswoude en Scherpenzeel. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Het Daatselaarsepad is een Klompenpad. Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Kijk hier voor meer informatie over het Daatselaarsepad. De route is hier te bekijken.

NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen, 10,5 tot 17,5 kilometer

Via een lange brug steek je de Nederrijn over. De Cuneratoren ligt achter je, grote schepen varen onder je door. Snel maakt het grijze asfalt plaats voor het groene gras van de uiterwaarden. Kleine golfjes op het water, her en der een boerderij, een Romeinse wachttoren. De veerpont brengt je naar natuurgebied de Blauwe Kamer, waar alles draait om water, moeras, vogels, flora en fauna. Groot is het contrast met de ruim 50 meter hoger gelegen Grebbeberg. Van bovenaf heb je prachtig zicht op het lagergelegen land waar je zojuist nog liep. Bij helder weer reikt het zicht zelfs tot aan de Betuwe. Kijk hier voor meer informatie en de route. Eenmaal terug bij het station kun je ervoor kiezen om de route te verlengen met een rondje door de binnenstad (2,5 km). (Van 18 t/m 21 oktober is het Opheusdense veer vanwege onderhoud uit de vaart. De route is gedurende deze vier dagen niet te lopen.)

Meer wandel-inspiratie nodig? Kijk hier voor meer klompenpaden, meer NS-wandelingen zijn hier te vinden, meer wandelingen op de Heuvelrug vind je hier en meer routes in de provincie Utrecht zijn te vinden op routesinutrecht.nl. En wil je meer de kant van Ede en de Veluwe op, kijk dan op wandeleninede.nl of op bezoek-ede.nl. Genoeg inspiratie om de komende weken door te komen.

advertentie
Quincy Veenhof  viert doelpunt (archiefbeeld)
Van Gent Finaleweken: GVVV maakt het nog spannend tegen 'kampioen gelijkspel': 'blij dat we zege over de lijn hebben getrokken'
SV Panter hield slechts een punt over aan duel tegen SVF uit Cothen (hier op archiefbeeld tegen Veenendaal)
Van Gent Finaleweken: SV Panter niet blij na remise tegen SVF; 'Een goede wedstrijd, zuur van die treffer ver in blessuretijd'
Melvin van de Haar liep mooi de diepte in, omspeelt de keeper en scoort
Van Gent Finaleweken: De Merino's doet met derde zege op rij goede zaken: 'we kijken met een schuin oog naar de derde periode'
advertentie
Quincy Veenhof  viert doelpunt (archiefbeeld)
Van Gent Finaleweken: GVVV maakt het nog spannend tegen 'kampioen gelijkspel': 'blij dat we zege over de lijn hebben getrokken' 25 minuten geleden
SV Panter hield slechts een punt over aan duel tegen SVF uit Cothen (hier op archiefbeeld tegen Veenendaal)
Van Gent Finaleweken: SV Panter niet blij na remise tegen SVF; 'Een goede wedstrijd, zuur van die treffer ver in blessuretijd' 41 minuten geleden
Melvin van de Haar liep mooi de diepte in, omspeelt de keeper en scoort
Van Gent Finaleweken: De Merino's doet met derde zege op rij goede zaken: 'we kijken met een schuin oog naar de derde periode' 52 minuten geleden
VV Veenendaal strijdt (archiefbeeld)
Van Gent Finaleweken: Veenendaal recht rug na deceptie en vergeet te winnen: 'we willen er nog volle bak voor gaan' 1 uur geleden
Levi Vos was namens VRC twee keer trefzeker tegen SV Nieuw Utrecht (hier op archieffoto tegen EDO)
Van Gent Finaleweken: VRC blijft koploper op de hielen zitten; 'Wij moeten ons vooral op onze eigen wedstrijden focussen' 1 uur geleden
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 6 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 20 uur geleden