Afbeelding
Foto: Unsplash

Stickeretiquette: do’s en don’ts bij het plakken van stickers op openbare plaatsen

Partnercontent

Stickers kunnen een leuke en creatieve manier zijn om boodschappen over te brengen of je persoonlijkheid uit te drukken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld vinyl stickers of stickers op rol gebruiken. Maar net als bij alles in het leven gelden er ook regels en etiquetteregels als het gaat om het plakken van stickers op openbare plaatsen. In dit artikel zullen we de do’s en don’ts bespreken, zodat je stickeravonturen soepel en respectvol verlopen.

Do’s: van stickers plakken

1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de sticker wil aanbrengen schoon, droog en vrij van vuil, stof en vet is. Dit zorgt voor een betere hechting.

2. Kies de juiste locatie: Kies zorgvuldig de plek waar je je stickers wilt plakken. Denk aan openbare borden, telefoonpalen of vooraf toegestane oppervlakken. Respecteer eigendom en vermijd het plakken van stickers op privé eigendommen. Bij veel gemeentes wordt wildplakken niet toegestaan en kan je een boete krijgen als je bijvoorbeeld stickers op een lantaarnpaal of prullenbak plakt. Wildplakken is dus op eigen risico.

3. Houd het netjes: Zorg ervoor dat je stickers duidelijk en leesbaar zijn. Vermijd slordig geschreven tekst of onduidelijke afbeeldingen die afbreuk doen aan je boodschap. Een goed ontworpen en aantrekkelijke sticker trekt meer aandacht.

4. Wees creatief: Laat je creativiteit de vrije loop bij het ontwerpen van je stickers. Maak gebruik van kleurrijke afbeeldingen, grappige woordspelingen of creatieve vormen. Een unieke sticker valt op en blijft hangen in het geheugen van mensen. Met de ontwerpmodule van Sticker.nl kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan en zelf je eigen stickers ontwerpen. 

5. Pas op voor het milieu: Gebruik milieuvriendelijke materialen voor je stickers. Kies voor recyclebare vinyl stickers om de impact op het milieu te minimaliseren. Een andere optie zijn stickers met een makkelijk verwijderbare lijmlaag. Deze kun je namelijk verwijderen zonder dat de sticker kapot scheurt of dat je last hebt van lijmresten. Bij Sticker.nl kun je stickers op rol met een makkelijk verwijderbare lijmlaag bestellen. Denk aan de toekomst en plak met zorg. 

6. Snel en gemakkelijk plakken: Als je gaat wildplakken is het handig dat je niet te lang bezig bent met het plakken zelf. Kies bijvoorbeeld voor stickers op rol. Bij stickers op rol zijn de stickers net iets smaller dan de rol zelf. Daardoor haal je ze makkelijk van de backing af. Een andere optie is vinyl stickers die op vel worden geleverd of vinyl stickers met aan de achterzijde een breekslit. 

Don’ts: van stickers plakken

1. Plakken waar het niet mag: Verstrikt raken in het enthousiasme van het stickeren kan verleidelijk zijn, maar plak niet op verboden plaatsen zoals monumenten, overheidsgebouwen of natuurlijk landschappen. Respecteer de regels en behoud de schoonheid van de openbare ruimte.

2. Overmatig gebruik: Wees niet overdreven in het aantal stickers dat je op een plek plakt. Het kan rommelig en overweldigend overkomen. Houd het evenwicht en laat ruimte over voor anderen om ook hun boodschap te delen.

3. Te veel kracht: Druk niet te hard bij het gladstrijken van de sticker, want dit kan de sticker beschadigen of de lijm doen uitpuilen.

4. Het verkeerde materiaal: Gebruik geen materialen zoals papier. Papier is niet uv-, water en weersbestendig. Kies voor duurzame materialen en overweeg een laminaat toe te voegen om je stickers langer mooi te houden. Bij Sticker.nl kun je bijvoorbeeld vinyl stickers of folie PP (stickers op rol) kopen die duurzaam zijn en wel geschikt zijn voor buiten. 

5. Haatzaaiende boodschappen: Blijf weg van haatzaaiende taal, beledigingen of discriminerende boodschappen op je stickers. Respecteer de diversiteit en moedig positiviteit aan. Stickers moeten een vrolijke en inspirerende sfeer creëren.

6. Herpositioneren: Probeer de sticker niet te herpositioneren nadat deze eenmaal is aangebracht, omdat dit de kleefkracht kan verminderen en schade aan de sticker kan veroorzaken. Dit geldt zowel voor vinyl stickers als stickers op rol. Want ook de stickers met een makkelijk verwijderbare lijmlaag kunnen niet opnieuw opgeplakt worden.

Met deze do’s en don’ts bij het plakken van stickers op openbare plaatsen ben je goed voorbereid om een statement te maken of gewoon wat vrolijkheid te verspreiden. Wees creatief, respectvol en houd de omgeving in gedachten. Happy sticker-ing! Wil je stickers bestellen? Bestel vandaag nog vinyl stickers of stickers op rol bij Sticker.nl. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00