Afbeelding
Foto: Joachim Schnürle via Pixabay

4 manieren waarmee mensen in Veenendaal obesitas tegen kunnen gaan

Partnercontent

Langzaam maar zeker is het aantal obesitas gevallen in Nederland aan het groeien. Dit zal grote gevolgen hebben voor de samenleving. Ook in Veenendaal zie je helaas steeds meer mensen met obesitas rondlopen. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat er hier wat aan gedaan moet worden. Daarbij zijn er 4 populaire manieren waarmee men dit aan het aanpakken is. In deze blog bespreken we elk van deze methodes zodat ook jij weet hoe jij je steentje bij kan dragen aan deze strijd.

Onderwijs

In de eerste plaats is onderwijs een veelgebruikte manier om obesitas in Veenendaal aan te pakken. Door mensen over voeding en sport te onderwijzen, zullen ze beter weten welke keuze het beste is voor hun lichaam. Ook zie je dat veel jongeren voor bijvoorbeeld een sportopleiding kiezen via een instelling als Astrum college. Hierdoor kunnen ze van professionals alles leren over sporten. Bovendien kun je met een opleiding als deze ook andere mensen helpen om fysiek actief genoeg te zijn om obesitas tegen te gaan. Onderwijs is dus het grootste antwoord van de lokale gemeenschap op het obesitas probleem.

Dieet

Ten tweede wordt obesitas momenteel bestreden in Veenendaal door een uitgebalanceerd en voedzaam dieet met veel fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Het eten van minder bewerkte voedingsmiddelen en het beperken van toegevoegde suikers, vetten en geraffineerde koolhydraten is immers de sleutel tot het in balans houden van calorieën en het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast wordt er op de grootte van porties gelet en tussendoortjes vermeden om het calorieverbruik te verminderen.

Lokale voedsel campagnes

Lokale voedselcampagnes kunnen obesitas op een aantal manieren helpen bestrijden in Veenendaal. Denk dan bijvoorbeeld aan het stimuleren van gezondere voeding opties in plaatselijke restaurants en supermarkten, en door gezondere producten betaalbaarder en beter verkrijgbaar te maken. Campagnes kunnen ook gericht zijn op voorlichting over gezonde eetgewoonten. Daarnaast kunnen gemeenschapstuinen en boerenmarkten helpen om obesitas te bestrijden, doordat verse ingrediënten kwalitatief beter zijn. Ook kunnen gemeenschapstuinen en boerenmarkten toegang bieden tot verse, lokaal geteelde producten tegen lagere kosten dan traditionele kruidenierswinkels, waardoor mensen eerder geneigd zijn de juiste voedselkeuzes te maken.

Sportactiviteiten voor jong en oud

Tot slot wordt obesitas bestreden in Veenendaal door sportactiviteiten voor jong en oud te houden. Lichaamsbeweging helpt bij het verbranden van calorieën, waardoor het lichaamsvet na verloop van tijd kan afnemen. Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging helpen om spiermassa op te bouwen, waardoor er meer energie nodig is om een gezond gewicht te behouden. Voor jongeren kan het meedoen aan leuke en leeftijdsgerichte sportactiviteiten helpen om al vroeg interesse te ontwikkelen voor lichaamsbeweging en gezonde gewoontes te creëren die een leven lang meegaan. Voor oudere volwassenen zorgt deelname aan sporten met weinig impact, zoals wandelen, zwemmen of yoga, ervoor dat ze gezond blijven en niet aan zullen komen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00