Afbeelding
Foto: Unsplash

Steeds meer huiseigenaren denken na over verduurzaming

Partnercontent

De discussie over verduurzaming gaat ons allemaal aan. Zeker ook eigenaren van koopwoningen. Zij moeten immers zelf zorgdragen voor het verduurzamen van hun woning. Als je in een huurwoning woont dan kun je afwachten tot de verhuurder actie onderneemt. Maar als eigenaar moet je zelf initiatief nemen. Dat hoeft niet op stel en sprong. Je kunt de verduurzaming gefaseerd doorvoeren. Door het stap voor stap aan te pakken kun je ook de kosten spreiden. Vaak is het overigens wel mogelijk om de hypotheek te verhogen of een persoonlijke lening af te sluiten voor aanpassingen aan de woning. De rente is in de meeste gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Kleine stappen zijn ook belangrijk

Het is zeker niet zo dat je meten je huis van boven tot onder moet aanpakken. Je kunt een zuinige elektrische boiler kopen. Ook dat is een belangrijke stap om te stoppen met fossiele brandstof. Zo’n boiler kun je overigens ook leasen. Dan hoef je geen groot bedrag ineens op tafel te leggen maar betaal je een maandelijkse vergoeding. Een volgende stap kan zijn om de spouwmuren te isoleren. Dit is meestal geen heel forse investering. Soms kun je gebruik maken van een collectief als een bedrijf meerdere woningen in een wijk of straat kan isoleren dan kun je soms een scherpe prijs afspreken.

Zelf aan de slag met verduurzaming

Als je een handige klusser bent dan kun je zelf ook veel doen om je woning te verduurzamen. Als je goed kunt omgaan met een afkortzaag dan kun je bijvoorbeeld isolerende platen aanbrengen op de muren of tegen de binnenzijde van het dak van je huis. Daarmee houd je de kou buiten en de warmte binnen. Dit levert een flinke besparing op de energierekening op. Het is een goed alternatief voor het isoleren van het dak dat vaak een stuk kostbaarder is. Kleine aanpassingen zoals het aanbrengen van raamfolie of tochtstrippen zijn natuurlijk ook prima. Ook die dragen bij aan het verbruik van minder gas en stroom.

Het energielabel van een woning

Vandaag de dag is het energielabel van een woning erg belangrijk. Kopers letten hier extra op als ze op zoek zijn naar een huis. Zeker in periodes dat er meer woningen te koop worden aangeboden. Dan kan het verschil zitten in wel of niet verkopen wat het energielabel zijn. Ook maakt het verschil voor de prijs. Een woning met een energielabel C levert aanzienlijk minder op dan een huis met label A. Het loont dus ook om die reden de moeite om je woning te verduurzamen. Je hebt er niet alleen zelf profijt van maar het loont dus ook bij verkoop van het pand.

Hoe hoog lopen de kosten op?

Veel huiseigenaren schrikken van de kosten als ze zich oriënteren op het verduurzamen van een woning. Die kunnen al snel oplopen tot 30.000 euro of meer. Dat kan lang niet iedereen opbrengen. Maar gelukkig hoeft niet alles tegelijk. En er zijn mogelijkheden om subsidie aan te vragen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort maatregel. Ook krijg je vaak meer subsidie als je kiest voor twee maatregelen, bijvoorbeeld dak- en spouwmuurisolatie of HR-glas en zonnepanelen. De gemeente kan je meer informatie geven over het aanvragen van subsidie. Houd er rekening mee dat je aankoopbewijzen moet kunnen overleggen. Bewaar dus alle facturen zorgvuldig.

Meer woongenot

Je huis verduurzamen doe je niet alleen voor je portemonnee. Het levert je in veel gevallen ook meer wooncomfort op. Een goed geïsoleerd huis heeft veel minder last van tocht en vocht. En dus ook niet zo snel van schimmelvorming. En het idee dat je geen vermogen kwijt bent aan gas en stroom geeft vaak ook veel rust. Dat geld kun je dan aan leuke dingen uitgeven. Je kunt altijd advies vragen aan een deskundige welke maatregelen voor verduurzaming voor jouw woning het meest effectief zijn en of deze voor jou financieel haalbaar zijn.

advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 12 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45