Afbeelding
Foto door form PxHere

Waarom meedoen voor de meeste deelnemers voelt als een overwinning

Partnercontent

Bij topsporters zie je vaak teleurstelling als ze niet als eerste eindigen. Voor toeschouwers is het moeilijk te begrijpen dat de tweede plek dan voelt als een nederlaag. Uit onderzoek blijkt dat het halen van een zilveren medaille pijnlijker is dan het halen van een bronzen medaille. Degene die op de derde plek eindigt is blij dat hij of zij het podium heeft gehaald. De eerste of zelfs tweede plek is dan ver weg. Maar als je zilver wint heb je altijd het gevoel dat goud binnen handbereik lag waardoor de teleurstelling vaak groter is. Als je een evenement organiseert kan je inspelen op het feit dat iedereen graag wil winnen. Voor de een is dat als eerste, tweede of derde finishen. Voor een ander is dat meedoen en überhaupt finishen. Denk bij het medailles bestellen aan al die trainingsuren die deelnemers hebben gemaakt om aan het evenement mee te doen. Beloon iedereen met een aandenken aan het evenement, zo maak je van elke deelnemer een winnaar op welke plek die ook is geëindigd. In dit artikel vertellen we waar het ‘winnaarsgevoel’ vandaan komt en hoe je een evenement kunt organiseren.

Winnen is goed voor je gezondheid

Het euforische gevoel dat je krijgt als je beter bent dan de rest komt door de testosteron die vrijkomt. Daardoor stijgt de dopaminespiegel in je hersenen waardoor je een gevoel van geluk ervaart. Als je bovenaan de ladder (hiërarchie) staat heeft dat een gunstig effect op je gezondheid en gemoedstoestand.

Zo organiseer je een succesvol event voor alle deelnemers

Maak een volledig en zeer gedetailleerd plan. Zorg dat je voldoende mensen hebt die achter het plan staan, meedenken en het kunnen uitvoeren. Denk aan vrijwilligers, lokale overheid, sponsoren en sportclubs. Wat is het doel van het evenement? Met welke regelgevingen moet je rekening houden? Hoelang duurt het evenement? Begroot wat de kosten zullen zijn en schat in hoeveel deelnemers worden verwacht. Regel de catering ruim van tevoren en wacht ook niet tot het laatste moment met medailles en trofee bestellen.

Wanneer, waar en wie?

Bepaal de datum en plek van het evenement en kijk of je genoeg tijd hebt om het voor te bereiden. Wat voor weer is het in die tijd van het jaar? Moet er een route uitgestippeld en afgezet worden? Zijn er dan voldoende vrijwilligers en andere medewerkers beschikbaar? Is de plek die je voor ogen hebt wel geschikt en vrij op dat moment? Moet je vergunningen aanvragen bij de gemeente? Zijn er andere grote evenementen in de regio waardoor jouw evenement wegvalt? Laatste tip: doe het niet alleen! Maak geschikte vrijwilligers verantwoordelijk voor een stukje van de organisatie. Overleg met hulpdiensten en gemeente. Vraag advies aan mensen die eerder een evenement hebben georganiseerd.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 10 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 15 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 17 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 18 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30