Afbeelding
Foto door form PxHere

De perfecte voeding voor je paard vind je zo

Partnercontent

Bij de verzorging van een paard komen een aantal dingen kijken. Om ervoor te zorgen dat jouw paard fit en gezondheid blijft, is goede voeding van belang. Elk paard is anders, ben dus geduldig in jouw zoektocht naar de perfecte voeding. Er zijn echter genoeg soorten voeding en extra’s die je direct kunt toepassen in het dieet van je paard. Denk aan een gewas, zoals luzerna voor je paard. Dit wordt vaak in de voederbak gedaan, zodat paarden voldoende vezels binnenkrijgen. Je kunt luzerne gemakkelijk mixen met krachtvoer. De paarden zullen hierdoor beter kauwen op hun voer.

Soorten paardenvoeding 

Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte voeding voor je paard moet je met een aantal zaken rekening houden. Laten we beginnen met de verschillende soorten voeding.

 Ruwvoer

De basis voeding voor je paard is ruwvoer. Deze vorm van voeding is het fundament van een gezond eetpatroon voor je paard. Ruwvoer is een natuurproduct, een voorbeeld hiervan is hooi. Er zijn heel veel verschillende soorten ruwvoer en elke soort heeft weer zijn eigen voedingswaardes. Probeer wat verschillende varianten en kijk hoe je paard hierop reageert. Het is even zoeken, maar als je eenmaal de perfecte voeding hebt gevonden hoef je hier ook niet meer naar om te kijken. Je kunt ruwvoer ook in grotere aantallen kopen. Het kostenplaatje zal hierdoor ook een stukje dalen. 

 Krachtvoer

Wanneer je het juiste ruwvoer hebt gevonden kun je zeggen dat je een sterke basis hebt. Deze basis kun je naar eigen wens aanvullen. Het is van belang om kritisch te kijken naar de situatie van je paard. Zodra je weet hoeveel energie je paard gebruikt, kun je een betere inschatting maken voor het juiste voer. Wanneer je merkt dat je paard wat extra’s nodig heeft kun je krachtvoer toevoegen. Krachtvoer is alles qua aanvullende voeding op het ruwvoer. 

Wanneer je merkt dat je paard niet goed op gewicht blijft is krachtvoer een goed hulpmiddel. Ruwvoer biedt in dat geval te weinig voedingsstoffen waardoor extra’s via krachtvoer zeer welkom zijn. Daarnaast is krachtvoer ook een goede aanvulling wanneer je met jouw paard sportprestaties wilt behalen. Met goed verteerbare koolhydraten kan je het energielevel van je paard een boost geven. Heeft je paard extra vetten nodig? Dan kan kun je lijnzaadolie overwegen. Lijnzaadolie voor paarden zit bomvol mineralen en belangrijke vetzuren.

 Bij de zoektocht naar het voer van je paard moet je dus letten op het ruwvoer en het eventuele krachtvoer. Kijk hierbij goed naar het behoefte van het paard, want elk paard is anders. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw paard fit en gezond blijft.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 13 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 18 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28