De Veenendaler Botic van de Zandschulp in actie tegen Richard Gasquet.
De Veenendaler Botic van de Zandschulp in actie tegen Richard Gasquet. Epa/andy Rain

Van de Zandschulp naar vierde ronde op Wimbledon

Overig

LONDEN (ANP) Botic van de Zandschulp heeft net als Tim van Rijthoven de vierde ronde bereikt op Wimbledon. De als 21e geplaatste Nederlandse tennisser versloeg de Fransman Richard Gasquet met 7-5 2-6 7-6 (7) 6-1.

Van de Zandschulp, de mondiale nummer 25, maakte het na 2 uur en 38 minuten af op zijn eerste wedstrijdpunt. In de vierde set bewoog Gasquet moeizaam en kon hij het Van de Zandschulp niet meer lastig maken.

In de eerste drie sets waren Van de Zandschulp en Gasquet aan elkaar gewaagd. Van de Zandschulp begon weifelend aan het duel op Court 2 en keek snel tegen een 5-2-achterstand aan. Op 5-3 werkte hij liefst vijf setpunten weg. Gasquet besloot de game met drie dubbele fouten op rij en oogde mentaal wat aangeslagen. Hij verloor vervolgens drie achtereenvolgende games en zo won Van de Zandschulp tegen de verhoudingen in de openingsset.

De tweede set ging met twee breaks naar Gasquet en de derde draaide ondanks een vroege break voor de Nederlander uit op een tiebreak. Daarin werkte Van de Zandschulp met een forehand-winner een setpunt van de Fransman weg, waarna hij niet veel later zelf zijn tweede setpoint benutte.

In de vierde set was het verzet van Gasquet gebroken. De Fransman greep al snel naar zijn buikstreek en kon Van de Zandschulp in de lange slagenwisselingen steeds moeilijker bijbenen. Met een fraaie lob forceerde hij bij 2-1 een break en hij gunde de nummer 69 van de wereld geen game meer.

De ongeplaatste Gasquet profiteerde in zijn deel van het schema van de afmelding van de Kroaat Marin Cilic, die zich terugtrok wegens een positieve coronatest. Cilic haalde in 2017 de finale in Londen.

In de vierde ronde neemt de 26-jarige Van de Zandschulp het mogelijk op tegen Rafael Nadal, die later op zaterdag de Italiaan Lorenzo Sonego treft. Eind mei trof de Nederlander de 22-voudig grandslamkampioen op Roland Garros en toen verloor hij in drie sets.

Van de Zandschulp maakt voor het eerst in zijn loopbaan zijn opwachting in de tweede week van Wimbledon. Vorig jaar verloor hij in de tweede ronde van de Italiaan Matteo Berrettini, die uiteindelijk de finale haalde.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 6 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02