Afbeelding
Erwin van Veldhuizen

Kabinet ziet af van coronapas voor amateursport in de buitenlucht

Corona

VEENENDAAL (ANP) Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, zullen wel nog een QR-code moeten tonen.

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening ,,met name daar waar het binnensport betreft”. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat ,,we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico’s veel minder zijn dan bij binnensport”.

KRITIEK Van links tot rechts klonk kritiek op het voornemen, dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een CTB moeten kunnen tonen. Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag. Hij benadrukte dat gebruik van de kleedkamer, een toilet, of de kantine, alleen zal kunnen met een QR-code.

De Kamer stond niet alleen in zijn kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei woensdag al dat het moeilijk zou zijn om te controleren. ,,Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen”, hield Bruls het parlement voor. ,,Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa’s of godbetert politie op af te sturen.”

OPGELUCHT Voetbalbond KNVB is blij en opgelucht met de beslissing. ,,Wij zijn blij dat de Tweede Kamer en het kabinet hebben geluisterd naar de bezwaren van de amateursport”, aldus de bond. ,,Met deze uitkomst is voor bijna drieduizend voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar.”

BINNENSPORT Sportkoepel NOC*NSF houdt gemengde gevoelens over aan het besluit van het kabinet om toch af te zien van invoering van het coronatoegangsbewijs voor amateursport in de buitenlucht. ,,Dat is zeker goed nieuws en veel verenigingen zullen opgelucht ademhalen”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. ,,Tegelijkertijd is het voor alle binnensportverenigingen nu wel even slikken.”

,,De binnensportverenigingen moeten vanaf zaterdag iedere dag iedereen die binnenkomt op de QR-code controleren”, aldus Van den Tweel. ,,Wij zullen ze daar met z’n allen bij helpen. Dat verwacht ik ook van het kabinet en van de gemeenten. Ik ga daar zeker op aandringen. De sport, ook binnen, moet echt laagdrempelig toegankelijk blijven. We houden de sportdeelnamecijfers de komende maanden goed in de gaten, het is van groot belang dat iedereen deze winter voldoende gaat sporten en bewegen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
GVVV-speler Quincy Veenhof kan niet wachten om te beginnen 3 uur geleden
Afbeelding
Invalster Holkenborg zwemt met estafetteploeg naar vijfde plaats 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO en GVVV loten thuiswedstrijd in kwalificatie KNVB Beker 8 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in Cincinnati van nummer 1 Medvedev 9 uur geleden
Afbeelding
Competitie-indelingen voor vrouwen VRC en Merino’s bekend gisteren
Afbeelding
Yannick Zeeman ziet gemotiveerd DOVO: ‘Maar we moeten ook realistisch zijn’ 16 aug, 10:30
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 33 16 aug, 07:00